2024. június 29. - Pál, Péter
EUR : 395.15
USD : 369.4
Időjárás ikon33°21°

Karácsony Gergely: Elkérem Magyar Péter számát, és holnap felhívom

Karácsony Gergely volt az ATV első vendége az Egyenes Beszéd című műsorban szerda este. A beszélgetésben Karácsony elmondta: azért támadta meg a választás eredményét, mert a választást többféleképpen manipulálták. Szerinte a választók szándékos és tudatos félrevezetése volt, hogy a Fidesz két jelöltet indított, majd az egyik az utolsó pillanatban visszalépett a másik javára. Azt mondja: a kampány elejétől látta, hogy ez lesz a vége.

Karácsony szerint a megtévesztés és a manipuláció része volt, hogy először összerakták az európai parlamenti és az önkormányzati választást, majd megváltoztatták az önkormányzati választás szabályait.

Szerinte az újraszámolás is problémás volt, az az eredmény pedig, hogy a fideszes kerületekben két és félszer annyi Vitézy-szavazat született, felvet kérdéseket. Szerinte az újraszámláláskor nem voltak ott a szavazatszámlálók az urnáknál, ami felveti a csalás lehetőségét.

Rónai Egon ezután megkérdezte, hogy Karácsony továbbmegy-e az Alkotmánybírósághoz, mire Karácsony azt mondta: nem. Szerinte a Kúria egy független testület, az Alkotmánybíróság azonban nem az.

A beszélgetésben ezután az került elő, hogy Karácsony hogy fogja ősztől irányítani a várost, amikor az őt támogató pártoknak nincs többsége a Fővárosi Közgyűlésben. Karácsony azt mondta: nem ismeri a Tisza Párt képviselőit, sem a programjukat, de szeretne velük együttműködni. Szerinte nekik a program hiánya miatt nagyon szabad a mandátumuk, és biztos együtt tudnak majd működni. Karácsony ezután azt mondta: elkéri valakitől Magyar Péter számát, és holnap fel fogja hívni, hogy egyeztessenek a közös munkáról.

Rónai Egon ezután megkérdezte, hogy Karácsony milyen következtetéseket von le a június 9-i választások eredményéből. Karácsony azt mondta: szeretne kimaradni a belpolitikai vitákból, és várospolitikát szeretne csinálni a következő öt évben.

Karácsony hozzátette: az ő csapatának összetételét a Fővárosi Közgyűlés szavazza meg, és egyáltalán nem tudja, ki mit akar majd kezdeni az új közgyűlés októberi megalakulása után. Emiatt fogalma sincs, kiből lehet majd főpolgármester-helyettes, és ki maradhat pozícióban a szakértők közül. Arról sem tudott még nyilatkozni, hogy a fővárosi cégek vezetésében ki maradhat a mostani szereplők közül, és kinek kell mennie.

Rónai Egon az elmúlt napok baloldali belvitáira is rákérdezett. Ezek részeként Barabás Richárd, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: Gyurcsánynak távoznia kell az új baloldalból. Karácsony ebben a kérdésben nem mondott semmi egyértelműt és határozottat, de azt mondta: örül, hogy előkerültek a nehéz politikai kérdések.

Karácsony Gergely a június 9-i önkormányzati választáson néhány száz szavazattal verte meg Vitézy Dávid fideszes-LMP-s kihívóját. Az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után a kettejük közötti különbség 41 szavazatra csökkent.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató