2024. június 29. - Pál, Péter
EUR : 395.15
USD : 369.4
Időjárás ikon33°21°

Ma eldőlhet, hogy ki lesz a főpolgármester

Karácsony Gergely nem állt olyan jól, mint gondolta, és végül csak 41 darab szavazattal, 0,01 százalékkal nyert, előtte pedig még meg is támadta az eredményt. Az újraválasztott főpolgármester valószínűleg arra számított, hogy veszít, ezért már jó előre megtámadta a választás eredményét, és új voksolást követelt. A Kúriának ma kell közölnie a döntését, így az is eldől, lesz-e új választás.

Minden idők legszorosabb főpolgármester-választási csatáját hozta Budapesten 2024. június 9-e. Karácsony Gergely inkább a DK-sokkal járta az országot, és ezeken az alkalmakon azt hangoztatta, hogy Budapesten olyan jól állnak, hogy még ezt is megteheti. Mint az kiderült, nem állt olyan jól, a Vitézy Dáviddal lefolytatott Partizán-vita pedig még jobban rombolta a regnáló főpolgármester nimbuszát. Az LMP jelöltjének kampánya az utolsó hetekben új erőre kapott, ezen pedig még egyet lendített, hogy a választások előtt két nappal Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP jelöltje visszalépett, és támogatóitól azt kérte, szavazzanak Vitézy Dávidra. 

Karácsonyék ettől a lépéstől teljesen bepánikoltak, a főpolgármester egy nappal a választás előtt plakátrongálásba kezdett, és Vitézyt próbálta azzal lejáratni, hogy fideszes. Visszafelé sült el azonban a főpolgármester húzása, hiszen így saját narratívája szerint egy Fidesz-jelölt szorongatta meg. A szavazatok számálálása közben szinte végig Vitézy Dávid vezetett, a legvégére aztán valahonnan előkerült még jópár Karácsony-voks, így a regnáló főpolgármester párszáz szavazattal, de megnyerte a versenyt. 

Érdemes rögzíteni, hogy mindkét jelölt több mint 371 ezer szavazatot kapott, egy ilyen eredménnyel könnyűszerrel meg lehet nyerni egy főpoglármester-választást, amikor Tarlós István és Demszky Gábor között a legszorosabb volt a verseny, 2006-ban, akkor a végül győztes Demszky 362 ezer szavazat begyűjtésével tudta még elnyerni még egy utolsó ciklusra a főpolgármesteri posztot, és kicsit több mint 1 százalékkal előzte meg Tarlóst. 

Vitézy Dávid már a szavazatok számolása közben, amikor még ő vezetett, bejelentette, hogy újraszámálálást fog kérni, az ugyanis már látszott, hogy

rekordszámú, több mint 24 ezer érvénytelen szavazat érkezett, joggal lehetett feltételezni, hogy ezek között van olyan, amit amiatt nem számoltak bele az érvényesek közé, mert a visszalépett Szentkirályi neve mellé is ikszet tettek a választópolgárok. 

Az érvénytelen szavazatokat végül újra is számolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ám amíg ez tartott, Karácsony Gergely bejelentette, hogy új főpolgármester-választás kiírását követeli, valószínűleg arra számított, hogy Vitézy fordíthat az érvénytelen szavazólapok átnézése után. Karácsony félelme nem igazolódott, bár a párszáz szavazatnyi különbség, lecsökkent 41-re, de ez is azt jelenti, hogy a főpolgármestert 0,01 százalék különbséggel újraválasztották. 

Karácsonyék kérelmét be is fogadta az NVB, azonban ezt elbírálni már a legfelsőbb bírói fórum, a Kúria fogja. 

A döntést, melynek lényege, hogy megsemmisítenék a választás eredményét, és új választást írnak ki, máig kell meghoznia a Kúriának. 

Ezzel párhuzamosan Vitézy Dávidék azt szeretnék elérni, hogy két kerületben (IV., VII.) ismételjék csak meg a főpolgármester-választást, mert ezeken a helyeken Szenkitkirályi nevét alig láthatóan húzták csak ki a szavazólapokról. 

A Kúria ugyanazon határidő mellett hozhat döntést a főpolgármester és a főpolgármester-jelölt javaslatáról. A jogorvoslati kérelem elbírálásának határideje a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó bekezdése alapján a kérelem beérkezését követő naptól számított nyolc nap. Ez június 26-án, azaz ma telik le.

Ha az új választás kiírása mellett döntenek, akkor a legfontosabb kérdés az lesz, hogy mikorra írják ki a megismételt választást. A választási törvény szerint „amennyiben a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti a szavazást, az erről szóló határozatában az ismételt szavazást a szavazás napját követő harminc napon belüli időpontra tűzi ki”.

A főpolgármester-választás esetében a legkésőbbi időpont tehát 2024. július 7., vasárnap.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató