2024. június 29. - Pál, Péter
EUR : 395.15
USD : 369.4
Időjárás ikon33°21°

Német államfő: károkat okozhat az uniónak az EP-választáson megerősödött populisták sikere

Frank-Walter Steinmeier német államfő arra figyelmeztetett kedden, hogy az európai parlamenti (EP-) választásokon megerősödött populisták sikere károkat okozhat az Európai Uniónak.

Franciaországban, Ausztriában és Németországban is olyan eredmények születtek, amelyek azt mutatják, hogy jelentősen többen szavaztak az Európa-ellenes populista erőkre

– mondta Steinmeier a Bayerischer Rundfunk regionális közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában.

Nem teljesen veszélytelen, ha Európa szívében két-három nagy ország bomlasztási erőfeszítéseket vagy tendenciákat mutat – emelte ki.

Ezek a németországi és franciaországi választási eredmények már aggodalomra adnak okot

– tette hozzá.

Az államfő kiemelte, hogy Németország keleti és nyugati területein eltérőek voltak a választási eredmények. Egyben úgy fogalmazott, nem segít állandóan az ország hanyatlásával kapcsolatos jóslásokba bocsátkozni egy olyan helyzetben, amelyben a válságok szinte mindennaposokká váltak. A politikának arra kell szerinte törekednie, hogy a lakosság igényeit megfelelően kielégítse, és egész egyszerűen jelen legyen.

Steinmeier egyben kijelentette, hogy nem kizárólag a koronavírus-járvány tehető felelőssé azért, hogy a német fiatalok ma már inkább a szélsőjobbra szavaznak. Elismerte, hogy ez is hozzájárult a probléma kialakulásához, és alábecsülték egyes karanténintézkedések hosszú távú hatásait különösen a fiatalokra nézve.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató