2024. július 01. - Annamária, Tihamér
EUR : 395.15
USD : 369.4
Időjárás ikon28°19°

Kártérítést ígért a kormány az Apple Pay-es botrány károsultjainak

Folytatódnak a levonások az digitális kártyákról, a két nappal ezelőtt életre kelt Apple Pay-t még maga az Apple sem tudja megzabolázni, miközben biztosítottak mindenki, hogy nem hackertámadásról van szó. A Magyar Nemzeti Bank után a kormány is felemelte a szavát és egy héten belüli kártérítést ígérnek a károsultaknak, amelyet több bank már el is kezdett folyósítani – minderről az Index számolt be részletesen. 

Ahogy lapunk is megírta, június 26-án az Apple Pay önálló életre kelt és teljesen indokolatlanul és váratlanul elkezdett levonni random összegeket a felhasználók kártyáiról. Volt olyan, akinél csak pár száz vagy pár ezer forintról volt szó, de egyeseknek akár félmilliót is levont a számlájáról az alkalmazás, noha erre felhatalmazást nem adott a tulajdonos. A helyzet két nap után sem javult, bár az Apple állítja, hogy nem hackertámadás történt, a levonások ugyanúgy folytatódtak.

A magyarországi bankok sorban jelezték, hogy a probléma szinte mindegyiküknél fennáll, a Magyar Nemzeti Bank pedig azt mondta, hogy elvárja az intézetektől, hogy nyomon kövessék az elektronikus pénzforgalommal kapcsolatos fejleményeket és kiemelték, hogy

MINDEN KÁROSULTNAK VISSZAJÁR A JÓVÁ NEM HAGYOTT TRANZAKCIÓK ÖSSZEGE.

A Telex értesülései szerint már a kormány is foglalkozik a dologgal, hiszen olyan egyenlegekről is vontak le, amelyeket már letiltottak vagy egyáltalán nem volt rajtuk pénz, így mínuszba taszítva az ügyfeleket. A kormány egy héten belüli kártalanítást ígért, az Erste már elindította a visszatérítéseket, a Raiffaisen pedig jövőhétre ígérte ugyanezt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató