2024. június 29. - Pál, Péter
EUR : 395.15
USD : 369.4
Időjárás ikon33°21°

Több ezer, homoszexuális aktus miatt elítélt veteránnak adott kegyelmet Joe Biden

2013-ig a melegek közötti konszenzuális viszony ugyanolyan súlyos bűnnek számított a katonai törvények szerint, mint a nemi erőszak.

Joe Biden amerikai elnök kegyelmet adott azoknak az amerikai veteránoknak, akiket a katonai törvényekkel 2013-ig tiltott homoszexuális aktus miatt ítéltek el – számolt be az Independent. Azt nem közölték, hogy pontosan hányan kaptak most kegyelmet, de egy amerikai tisztségviselő szerint mintegy 2000 embert érinthet a döntés.

A katonai törvények 1951-től büntették az állomány tagjait azért, ha azonos neműekkel szeretkeztek. A konszenzuális meleg viszonyt a jogszabály 2013-as módosításáig a hadsereg ugyanolyan súlyosan kezelte, mint a szexuális erőszakot.

Biden elmondta, hogy egy történelmi vétséget hoz helyre, amikor kegyelmet ad az állomány több ezer tagjának, akiket azért ítéltek el, mert önmaguk voltak. „Bátorságuk és áldozataik ellenére több ezer LMBTQ+-katonát szorítottak ki a hadseregből szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt” – mondta az elnök, aki szerint ezek a veteránok évtizedekig viselték az igazságtalanság terhét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató