2024. július 03. - Kornél, Soma
EUR : 395.68
USD : 369.07
Időjárás ikon24°14°

A demokrata szavazók egyre jobban aggódnak Biden állapota miatt

Egyre rosszabb a megítélése Joe Biden amerikai elnöknek a Donald Trumppal folytatott kínos televíziós vitája óta.

Egy új, a csütörtöki bizonytalan vitán nyújtott teljesítménye után kijött felmérés szerint a demokrata szavazók egy része napról napra egyre jobban aggódik amiatt, hogy Joe Biden szellemileg alkalmas-e az elnöki tisztség betöltésére – írja a BBC.

A CBS News és a YouGov vasárnap közzétett felmérése szerint

a regisztrált szavazók 72 százaléka úgy véli, hogy az elnöknek nincs meg a mentális és kognitív egészsége ahhoz, hogy elnökként szolgáljon

– ez meredeken emelkedésnek számít egy korábbi felmérés 65 százalékos eredményéhez képest.

Ehhez képest a választók mindössze 49 százaléka mondja ugyanezt Donald Trump korábbi elnökről. A Biden-kampánystáb számára különösen aggasztó, hogy a felmérésben részt vevő regisztrált demokraták 45 százaléka úgy véli, hogy az elnöknek félre kellene állnia egy másik jelölt javára.

A jelöltek életkorával kapcsolatos aggodalmak – Biden 81, Trump 78 éves – már a csütörtöki vita előtt is fennálltak.

Biden rekedt hangja és zavaros válaszai azonban egyes demokraták körében újfent aggodalmat keltettek a jelöltségével kapcsolatban, és egyesek azt követelték, hogy Biden álljon félre.

A vita óta eltelt napokban Jill Biden first lady, Kamala Harris alelnök és Barack Obama volt elnök is elismerte, hogy nem ez volt Biden legjobb teljesítménye. Ők és sok más demokrata szövetségesük azonban elutasította azokat a felhívásokat, hogy Bidennek félre kellene állnia.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató