2024. július 03. - Kornél, Soma
EUR : 395.68
USD : 369.07
Időjárás ikon24°14°

Július elsejétől többet kell fizetniük a franciáknak a gázért

Franceinfo: Franciaország 11,7%-kal emeli a lakossági gázárakat július 1-jétől.

Július elsejétől 11,7%-kal emelkedik a gáz ára Franciaországban - jelentette a Franceinfo.

Ezt a döntést az Energiaszabályozó Bizottság (CRE) hozta, hogy fedezze a gázvezetékek karbantartásának költségeit.

A gáz átlagára így 129,20 euró lesz MWh-enként, ami majdnem 12%-kal több, mint júniusban.

Az intézkedés mintegy 10 millió francia állampolgárt érint. Megjegyzik, hogy a döntés elsősorban a növekvő ellátási költségeknek köszönhető, nem pedig az energiaáraknak, amelyek alacsonyabbak lettek, mint az energiaválság csúcspontján.

A cikk szerint a csökkenő gázfogyasztás mellett ez az emelés a négyévente felülvizsgálandó hálózathasználati díj újraértékelésének köszönhető. Ez fedezi a gázszállítás költségeit, amelyet a hálózatüzemeltető (GRDF) és a szállítók számláznak a fogyasztóknak. Az áremelés célja továbbá az energetikai átállás és a fosszilis tüzelőanyagoktól való megválás finanszírozása.

Az Energie-info portál 2023 őszén készített tanulmánya szerint Franciaországban minden harmadik háztartás nem tudja kifizetni az energiaszámlák költségeit.

Korábban Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter azt ígérte, hogy 2025 februárjától 10-15%-kal csökken az áram ára az országban. Ugyanakkor a franciák számára az áram ára februárban már 9,5%-kal emelkedett, előtte pedig februárban 15%-kal, 2023 augusztusában pedig 10%-kal.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató