2024. július 03. - Kornél, Soma
EUR : 395.68
USD : 369.07
Időjárás ikon24°14°

The Economist: Ukrajnának augusztusban be kell jelentenie a fizetésképtelenséget

Kijev akár már a jövő hónapban fizetésképtelenné válhat, ha nem sikerül adósságátütemezési megállapodást kötnie hitelezőivel – jelentette vasárnap a The Economist.

A kötvénytulajdonosok 2022 februárjában kétéves moratóriumot adtak Ukrajnának az Oroszországgal fennálló konfliktusra tekintettel. A külföldi kötvénytulajdonosokkal – köztük az amerikai pénzügyi óriásokkal, a BlackRockkal és a Pimcóval, valamint a francia Amundi vagyonkezelővel – kötött megállapodás azonban augusztusban lejár, és a kötvénytulajdonosok alig várják, hogy Kijev újra elkezdje törleszteni az adósság kamatát.

A lap szerint a megállapodás az ukrán GDP 15 százalékát teszi ki évente, ami azt jelenti, hogy ha a kifizetésekre szükség lett volna, az Kijev második legnagyobb finanszírozási kategóriája lett volna a honvédelem után.

Az Oroszországgal fennálló konfliktus súlyos csapást mért az ukrán gazdaságra, amely az ellenségeskedések kitörése óta negyedével zsugorodott – írja a lap. Kijev GDP-arányos adósságállománya az év végére megközelíti a 94%-ot, annak ellenére, hogy “elképesztő mértékű” nyugati támogatásban részesül, bár ez nagyrészt “tüzérség, tankok és célzott pénzeszközök, nem pedig készpénz formájában” érkezik – jegyezte meg a cikk.

“Ukrajnának egy hónapja van arra, hogy elkerülje a fizetésképtelenséget”

– írta a gazdasági lap, hozzátéve, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szívesen tárgyalna egy adósságkönnyítési tervről, de a rendelkezésre álló idő alatt nem valószínű, hogy létrejön egy ilyen megállapodás.
 
A múlt hónapban az ukrán kormánynak nem sikerült megállapodnia külföldi befektetők egy csoportjával az ország 20 milliárd dolláros eurókötvény-adósságának átstrukturálásáról. Kijev sürgette a kötvénytulajdonosokat, hogy fogadják el az adósság értékének meredek leértékelését, miközben megpróbál eleget tenni az IMF követelésének, hogy a nemzetközi piacokra való bejutás megőrzése érdekében átstrukturálja a kötvényeket. Ukrajna a jelenlegi érték 60%-ával kívánta csökkenteni adósságát, míg a hitelezők szerint 22% lenne “ésszerűbb”.

Ha nem születik új adósságátütemezési megállapodás, Ukrajna fizetésképtelenné válik. Ez rontaná az ország hitelminősítését és megnehezítené a jövőbeni hitelfelvételi képességét.
 
A legvalószínűbb forgatókönyv Kijev számára az adósságtörlesztés 2027-ig történő befagyasztása vagy a fizetésképtelenség bejelentése – írja a lap. Akárhogy is, Ukrajna nem fogja újraindítani a hitelezői felé történő kifizetéseket – tette hozzá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató