2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Megérkeztek a gyöngyöspatai cigányok: feljelentik a városukat, mert nekik pénz kell

Nem tudja, ezért nem fizeti ki a holnapi határidőig Gyöngyöspata és a tankerület a szegregációs perben megítélt 100-millió forintos kártérítést - írja az ATV.Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője bejelentette: tárgyalásokat kezdeményeznek az érintettekkel, hogy a pénz helyett fogadják el azt, hogy oktatást kapnak. Az ATV híradónak több család is nyilatkozott, ők ragaszkodnak a megítélt kártérítéshez, ezért végrehajtást kezdeményeznek Gyöngyöspata ellen.Az ATV szerint fokozott a rendőri jelenlét Gyöngyöspata cigányok lakta utcáiban, mert egyre feszültebb a légkör a szegregációs per kártérítése miatt. Péntekig kellene kifizetni annak a 60 gyereknek csaknem 100 millió forintot, akiket elkülönítve tanítottak egy évtizeden keresztül. Gyöngyöspata és a tankerület azonban nem tudja kifizetni a kártérítést, mert a településnek éves szinten 40 millió forint a bevétele, amit csak a törvényben meghatározott feladatokra költhet. Ezért, kezdeményezik, hogy az érintettek természetben kapják meg a kártérítést.
„Olyan megállapodást szeretnénk tető alá hozni a felek között, amely nem készpénzt ad a cigány családoknak, hanem a bíróság által jogerősen megítélt kártérítési összeg erejéig oktatást és képzést nyújt”
– mondja Horváth László, fideszes országgyűlési képviselő. A térség Fideszes képviselője szerint amennyiben kifizetnék a 100 millió forintot akár a térség egészségügyi ellátása is leállna, és például a pedagógusok sem kapnák meg a bérüket. Múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott a döntésről: az emberek igazságérzete sebet kapott.
„A velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni, mindenfajta munkavégzés nélkül, miközben én meg itt keccsölök egész nap”
– mondta Orbán Viktor. A roma családok viszont azon háborodtak fel, hogy az önkormányzat nem fizet. „Ha, egy cigány elkövet egy bűncselekményt, kap érte két év börtönt, le is kell, hogy ülje. Nemcsak elmondjuk a nagy levegőbe. Ha, eddig nem tanították meg írni-olvasni ezután sem fognak beülni 22 évesen” Ebben az utcában nincs olyan család, amelyik ne lenne érintett.
„Minden roma lakosság, aki holnap nem kapja meg a kártérítést az Egri Törvényszéktől szépen kéri az összeg végrehajtását”
– mondja az egyik lakos. A helyiek szerint sokan kampányfogásnak használják a szegregációs pert.
„Mindenki politizál, mindenki Gyöngyöspatával akar érvényesülni most. Eddig a Jobbik nem hagyott békén minket, most meg maga Orbán Viktor”
– folytatta. Az ATV híradó által megkérdezett politikai elemző szerint a Fidesz az ellenzéki oldal radikális szavazóit szeretné megszólítani. [caption id="attachment_50058" align="alignnone" width="1000"] A butaarcú Pulai szélsőjobbozik[/caption] „A későbbiekben is várhatunk hasonló témában, szokatlan, politikailag nem korrekt megnyilvánulásokat, mert ez bizony rezonál a Fidesz-tábor. Sőt, szerintem nemcsak Fidesz tábor rezonál, hanem az ellenzéki táborokból is vannak sokan, akik erre pozitívan reagálnak” – véli Pulai András, a Publicus Intézet igazgatója. A város Roma Nemzetiségi Önkormányzata nyugalomra int és felelős hozzáállást vár az érintettektől.Forrás: ATV Kapcsolódó:

Az Informátor Gyöngyöspatán forgatott: Emma beszélt, a brazilok meg a háttérben árnyékoltak

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató