2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Egy önkéntes ír orvos féltette az életét, mikor megtámadták a feldühödött helyiek Leszbosz szigetén

Mint ismert, a görög szigeteken hajtóvadászat indult a migrációt kiszolgáló NGO aktivisták, fake news gyártó újságírók és az ENSZ menekültügyi szervezetének alkalmazottai ellen. Az egyik ilyen orvos, aki a helyszínen tartózkodik elmesélte a történetét. Nem ő volt az első, akit inzultus ért, a hétvégén egy német rioportert vertek meg a görögök.A Donegal CO orvosa, Victoria Bradley nyilatkozta:

”életveszélyben voltam”

Leszboszon, ahol a helyiek egy csoportja támadt rá. Az ír orvos egyike volt a Moria menekülttáborban önként tevékenykedő aktivistáknak, akiket tegnap 50 férfiból álló csoport támadott meg. A férfiak szúró és vágó eszközökkel voltak felfegyverkezve, mivel a görög szigetek lakói őket is felelőssé tették a migráció miatt kialakult helyzettel kapcsolatosan.Dr. Bradley elmondta az RTÉ News at One-nak, hogy a támadók nem akarnak nem kormányzati szervezeteket(NGO) a szigetre, mivel azt mondta, hogy szerintük

ez arra ösztönzi a menekülteket, hogy jöjjenek a migránsok Leszbosz szigetére.

"Autóinkat kb. 60 ember állta körbe. Botokkal voltak felszerelkezve és fenyegetően léptek fel. Nem engedték meg, hogy elhaladjunk." Dr. Bradley utas volt a konvojban közlekedő nyolc autó egyikében. "Berúgták az ablakot, és megpróbáltak a fejembe rúgni. A pokol elszabadult, ütések értek minket, és a szélvédő összetört" - mondta. Azt mondta, hogy ő egyike volt annak a három autó utasának, amelyeknek

"sikerült együtt maradni és visszajutni a menekülttáborba".

Hozzátette, hogy a többi autónak "körülbelül két órán keresztül kellett körbe-körbe menekülniük, mert nem találtak biztonságos megállási pontot". Dr. Bradley nyilatkozta, hogy azon orvosok egyike, akik úgy döntöttek, hogy személyes biztonságuk miatt elhagyják a tábort. Azt mondta,valahol megérti, hogy a sziget lakosai "elvesztették megélhetésüket" a migráció miatt.

"A helyzet nem elviselhető. Körülbelül 20 000 menekült tartózkodik Leszboszban; 400 érkezett tegnap. A helyi emberek elvesztették megélhetésüket. Rossz az, ami tegnap történt, de a helyiek túlterheltek. Nem tudnak megbirkózni a migránsokkal és a kialakult helyzettel. A menekülteknek van választásuk, elhagyják a szigetet, vagy várakoznak "

Dr. Bradley „bűntudatot érez" a távozás miatt, mert tudja, hogy "migránsoakt orvosok nélkül hagyják", de azt mondta, ha a tüntetők tegnap őt és kollégáikat kiszedték volna a kocsikból, nehéz lett volna megjósolni a végkifejletet". Azt is nyilatkozta, hogy még mielőtt a tüntetők blokkolják a reptérre vezető utakat, elhagyják a szigetet.

"Tegnap blokkolták az utakat és megállították az autókat, hogy megnézzék, vajon az emberek görögök-e. És ha nem voltál az, akkor kezdődött a baj."

Időközben egy másik ír orvos, Nicola Cochrane szerint a helyzet ingatag, és az önkénteseknek azt tanácsolják, hogy maradjanak bent a tábor területén. Elmondta, hogy a napi kórházi szolgálat után a szállásukra vezető úton a helyiek deszkákkal és botokkal felfegyverkezve támadták az autóikat, és nehezítették a szállásukra való érkezést. Az autók szélvédőit betörték, és komolyan megrongálták a járműveket. Dr. Cochrane szerint sok düh van a szigeten jelenleg is zajló menekültügyi válság miatt, ahol a helyiek tíz éve szenvedik el a migrációs hullámok negatív hatásait. Az RTÉ mai Sean O'Rourke-szel folytatott beszédében elmondta, hogy a helyi emberek kezdetben üdvözölték a menekülteket, ám a szám növekedése miatt a sziget élhetetlenné vált. Szerinte a turisztikai ipar összeomlott, és a helyi emberek rendkívül nehéz helyzetben vannak. Dr. Cochrane mondta, hogy megérti az elszabadult indulatokat, de a becslése szerint körülbelül 14 500 ember él rossz körülmények között a menekülttáborban, és ők is mérgesek és elégedetlenek a fennálló állapotok miatt. Elmondta, hogy

napközben biztonságban érezte magát a táborban, de éjszaka heves incidensek voltak, ideértve az erőszakos megmozdulásokat a migránsok közötti késeléseket.

 Vadhajtasok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató