2024. május 15. - Szonja, Zsófia
EUR : 386.64
USD : 358.53
Időjárás ikon21°12°

A Puncilázadás (Pussy Riot) dalt írt Putyinnak, hogy engedje szabadon a felforgató Navalnijt

Rage címmel új videót adtak ki, és Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető szabadon bocsátását követelik.

„A művészet a legfontosabb fegyverem egy elnyomó rezsim ellen, ezért adtam ki ezt a videót most” – mondta a BBC-nek Nagyezsda Tolokonnyikova, hangsúlyozva, hogy fontos életben tartani a Vlagyimir Putyin ellen tüntetők harci kedvét. A videó leírásában követelik a felforgató Alekszej Navalnij szabadon bocsátását, és azt, hogy Putyin és a csapata azonnal hagyja el a Kremlt.

A Rage című dal a Pussy Riot következő lemezén szerepel, de a politikai felfordulás miatt úgy döntöttek, hogy még az album előtt megjelentetik. A dallal nemcsak Navalnij, hanem az együttes egyik tagjának, Marija Aljohinának a szabadon engedését is követelik.

Tolokonnyikova egy másik nyilatkozatban egy párhuzammal próbálta meg érzékeltetni a jelenlegi oroszországi helyzet komolyságát. „Képzeljék el, hogy Trump hivatalban maradt volna egy második mandátummal, és börtönbe zárná Alexandria Ocasio-Cortezt és a támogatóit. Ami Oroszországban történik, az felháborító és elfogadhatatlan. Putyinnak mennie kell. Ő egy őrült, szomorú, magányos és korrupt férfi, aki veszélyt jelent a társadalomra.”

A videót tavaly februárban forgatták Szentpéterváron, több mint kétszáz LMBTQ és feminista aktivista részvételével. A forgatás alatt a stúdiót rendőrök rohanták le, lekapcsolták az elektromos áramot, Tolokonnyikovát és a többieket melegpropagandával vádolták. Tizenkét aktivistát, köztük Tolokonnyikovát több órán át fogva tartották.

Forrás: HVG

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató