2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Karácsony újabb magyarázata: Diszlexiám van, ezért rossz az angolom

A politikus azt mondta a Telexnek, hogy a nem megfelelő nyelvoktatás súlyos probléma Magyarországon.

„Az én esetem az angollal annyiban speciális, hogy huszonéves koromban az egyetemi angoltanárom mondta, hogy nekem valószínűleg diszlexiám lehetett iskoláskoromban, amit azóta kinőttem, vagy, azt hiszem ez a szakszerű kifejezés, kompenzáltam”

– mondta lapnak a politikus, aki nem emlékszik arra, hogy annak idején Nyírtasson foglalkoztak volna ezzel az iskolában, és attól tart, hogy „egy nyírtassi kisdiák ma is jóval kisebb eséllyel kapja meg a speciális segítséget, mint mondjuk egy budapesti”.

„Ezzel is lesz dolga az új oktatáspolitikának. Nekem ez a gyerekkori diszlexia nehézséget és előnyt is okozott felnőttként. Nehézséget annyiban, hogy nekem máshogy kell idegen nyelvet tanítani – ezt is az angoltanáromtól tudom –, és előnyt pedig azért, mert, alighanem emiatt, én kétféleképpen olvasok. Egyrészt úgy, mint bárki más, de kialakult nálam a képolvasás képessége is”

– mondta Karácsony.

Erre már reagált is Deák Dániel, és ezt írta az elemző a Facebookon: 

Újabb magyarázkodás, újabb áldozati szerep „Az én esetem az angollal annyiban speciális, hogy huszonéves koromban az egyetemi angoltanárom mondta, hogy nekem valószínűleg diszlexiám lehetett iskoláskoromban, amit azóta kinőttem, vagy, azt hiszem ez a szakszerű kifejezés, kompenzáltam” - nyilatkozta Karácsony Gergely.
 

A baloldali miniszterelnök-jelölt tehát most két hét után az állítólagos (szavai szerint sosem bizonyított) diszlexiájára hivatkozik azzal kapcsolatban, hogy miért nem beszél semmilyen idegen nyelven. Jól ismert taktika lehet ez részéről: ismét az áldozati szerepben akarhat tetszelegni. Azt remélheti ettől, hogy majd megsajnálják és ezáltal szimpátiát vált ki.
 

Ez egyébként már a sokadik magyarázkodás a hazugságspirálba került politikus részéről: korábban azt állította, hogy középfokú nyelvvizsgája van, majd kiderült, hogy nincsen, csak egy lektorátusi vizsgája. Azt is mondta már, hogy tökéletesen érti az angolt, majd kiderült, hogy még a legegyszerűbb angol kérdéseket sem érti meg. Ugyancsak hazugságon érték a doktorijával kapcsolatban.
 

Ezek után erősen kérdéses, hogy az újabb magyarázkodás igaz-e! Természetesen, ha igaz, akkor az nagyon sajnálatos, hiszen nagyon sok ember szenved a diszlexiától, akik speciális képzést igényelnek.
 

Állítása szerint egyébként csak gyerekkorában volt diszlexiája, amit kinőtt, tehát ez továbbra sem
magyarázat arra, hogy a 45 éves politikus az elmúlt évtizedekben miért nem fejlesztette ezeket a képességeit, miért menekül az egyik hazugságból a másikba…
 

És hogy mi is az a diszlexia?

A diszlexia a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos részképességzavar. Fő tünete az olvasási képesség elmaradottsága az életkor, iskolázottság és intelligencia alapján elvárható szinttől. Problémát okozhat a betűk, szavak és számok felismerése, leírása, a leírt betűket felcserélhetik, vagy ellenkező irányban olvashatják. Az olvasott szöveget nehezen és hibásan idézik vissza, lényegét nem tudják visszaadni.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató