2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Karácsony: Amit egy ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek ki kell bírnia, azért Nobel-békedíj járna

A főpolgármester szerint nem ő a hibás a dugókért, Ferenc pápa a világ egyik legprogresszívebb gondolkodója, a demokrácia helyzete pedig bonyolultabb kérdés annál, hogy Orbán, „a köpcös törpe” lebontja.

„Ferenc pápa ma a világ talán legprogresszívebben gondolkodó embere” – jelentette ki Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a Szemléleknek adott interjújában, ami csütörtök reggel jelent meg az oldalon. A városvezető annak kapcsán beszélt erről, hogy olvasmányélményei alapján arra a következtetésre jutott, hogy nagyon sok mindenben – például az egyetemes alapjövedelem és a közösségelvű politika kérdéseiben – egyetért a katolikus egyházfővel.

Karácsony az interjúban arra is utalt, hogy szerinte a politikai kérdések végső soron erkölcsi kérdések. „Azt vettem észre magamon, hogy minél inkább próbálnak a napi politikai küzdelmek beletolni nem túl magasztos vitákba, annál inkább próbálom ezeket olyan kérdésekké átformálni, amelyek nagyobb jelentőségűek” – mondta az egykori baloldali miniszterelnökjelölt-jelölt, aki szerint az életünk is ilyen jellegű kérdésekről szól leginkább.

Karácsony: Tarlós alatt is ugyanez lenne a dugóhelyzet

A főpolgármestert a budapesti közlekedés problémáiról is kérdezték. Karácsony Gergely elmondta, hogy nem ő a felelős a mostani dugókért, hiszen a nagyobb fővárosi beruházások most is ugyanazzal a szakembergárdával és menedzsmenttel futnak tovább, mint Tarlós István ideje alatt.

Ha nem én nyertem volna a főpolgármesteri választást, nagyjából ugyanez lenne a helyzet”

– mondta a városvezető a fővárosi közlekedést megbénító dugókra utalva.

Karácsony szerint azért van Budapesten ennyi dugó, mert túl sok az autó a fővárosban. Ez arra vezethető vissza a párbeszédes politikus szerint, hogy Budapest és az agglomeráció között szinte egyáltalán nincs jól kiépített tömegközlekedési infrastruktúra, miközben Budapesten az elmúlt öt évben 225 százalékkal drágultak a lakások. Karácsony úgy látja, hogy sokan kiköltöznek az agglomerációba, de eközben az ügyeiket a fővárosban intézik, és „közülük mindenki be akar ülni reggel az autóba és be akar érkezni a városba. Szeretném jelezni, hogy ez nem fog működni” – mondta a főpolgármester.

A főváros első embere szerint a mostani helyzet megoldásáért egyszerre kell bővíteni a lakásszektort és fejleszteni a közösségi közlekedést. Karácsony Gergely szerint kis városközpontok építése lenne a kívánatos a kerületekben, hogy az embereknek ne kelljen annyit közlekedniük. „Ez a modern városfejlesztés fő vezérelve: a kis léptékek városa” – fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony szerint a Fidesz azt diktálja, hogy a politikusok tökéletesek

Karácsonyt megkérdezték a budapesti migrációs helyzetről is. A városvezető szerint Budapestet felesleges összehasonlítani Párizzsal, mert teljesen más Magyarország és Franciaország történelme, Budapesten pedig nincsenek olyan magas jövedelmek sem, ami miatt megérné a magyar nyelv és kulturális identitás jelentette akadályokat megugorva tömegesen letelepedni itt.

„Nem érzem azt, hogy Budapesten vagy Magyarországon olyan migrációs nyomás lenne, amitől meg kéne ijednünk”

– összegzett Karácsony.

Az interjút készítők a főpolgármestert megizzasztandó azt a kérdést is feltették, hogy miért fontos egy politikusnak egyértelművé tennie, ha hibázott – hiszen Karácsony Gergely ezt rendszeresen meg szokta tenni. A Párbeszéd politikusa erre felidézte az emlékezetessé vált Economist-interjút, amiben szerinte viccből lekövérezte Orbán Viktort. „Azért is kértem bocsánatot, mert mélységesen idegen tőlem mind az emberek testi adottságaival való foglalkozás is, de a túlzottan leegyszerűsítő, fekete-fehér gondolkodás is” – mondta Karácsony, aki szerint a magyarországi demokrácia helyzete „annál egy kicsit bonyolultabb kérdés”, mint „amit sokszor a nyugat-európai vagy amerikai társadalom lát egy progresszív nézőpontból, hogy Orbán Viktor egy köpcös törpe, aki itt felszámolja a demokráciát”.

Karácsony Gergely arról is szólt, hogy könnyedén feldolgozta, hogy nem ő lett az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Szerinte

amit Magyarországon egy ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek ki kell bírnia, azzal szerintem Nobel-békedíjra kandidálja magát az illető”.

Karácsony azt is hozzátette, hogy örül, hogy nem neki kell ezt a terhet viselnie, és hogy a „jó Isten áldását” kéri Márki-Zay Péterre.

Arra a felvetésre, hogy „Nem az Önök [Karácsony és Márki-Zay] stílusához vannak szokva a szavazópolgárok, mégis mintha mostanában ez lenne a járhatóbb út”, a főpolgármester úgy reagált, hogy nem gondolja magát sikertelen embernek, de ha a profizmus cinizmust és hataloméhséget is jelent, akkor ő nem szeretne profi politikus lenni. „Az a fajta politikuskép, amit nekünk a Fidesz diktál, az arról szól, hogy nincsenek hibáink, mindent tudunk előre, magabiztosak vagyunk és tökéletesek. De szerintem nem ilyen egy politikus” – jelentette ki Karácsony Gergely.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató