2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Timothy Garton Ash: Orbán Viktor lett a xenofób Európa szimbóluma

Az Oxfordi Egyetem professzora nemigen tartja elképzelhetőnek, hogy még 10 évig a helyen maradhat "a rezsim".

A brit történész szerint zsarolhatóvá vált Európa, amikor pénzt adott a szomszédos "diktatúrák zsarnokainak", hogy megállítsák az EU-ba tartókat. Elmondása szerint nagy a bizonytalanság az unión belüli folyamatok kapcsán, mégis nehéz lenne elképzelni, hogy az "Orbán-rezsim" további tíz évig a helyén maradhatna – írja a 24.hu. 

A professzor nemrég Márki-Zay Péterrel, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjével is beszélt, aki hisz a kemény feltételekben az uniós források folyósításánál. Timothy Garton Ash úgy gondolja, hogy

„Európa nem fogja örökké etetni azt, aki a kezébe harap, szembe megy az európai alapértékekkel, miközben eurómilliárdokat tesz zsebre.”

A történész 1988-ban találkozott Orbán Viktorral, akkor a térség egyik legtalpraesettebb politikusának tartotta, azonban biztos benne, hogy nélküle nem ment volna végbe a demokratikus rendszer szisztematikus erodálódása 2010 után.

„Orbán Viktor a konzervatív, etno-nacionalista, xenofób Európa szimbóluma”

, így kezelik a tengerentúlon is – mondta.

„Teljesen elképzelhetőnek tartom, hogy ha az ellenzék parányi különbséggel győzne, akkor a hatalom ezt átfordítaná egy szoros küzdelemnek, amiben mégis a Fidesz nyert” – tette hozzá Timothy Garton Ash, aki szerint egész Európának fontos, hogy Közép-Európa bebizonyítsa: vissza tud térni a liberális demokrácia útjára.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató