2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Svédország: Majmokkal és banánokkal díszítették fel az iskolát, rasszisták lettek

A tanulókat azért tartották bűnösnek, mert banánokkal és majmokkal díszítették fel az iskola egyik folyosóját, ami a tanárok szerint rasszista dolog. A díszítést szervező diákok közül többen teljesen összetörtek és elsírták magukat, miután rasszistának titulálták őket.

A svédországi Sollentuna városának egyik gimnáziumában évente megrendezésre kerül az úgynevezett spex hét, aminek keretében a diákok különböző, előre kijelölt témák szerint díszítik fel az iskolájuk folyosóit. Idén ez a téma a gyümölcs volt, amiből óriási botrány alakult ki, mivel a tanulók banánokkal és majmokkal dekorálták ki az egyik közlekedő helyiséget, ami több tanár szerint rasszista – számolt be a történtekről a Samnytt.se portál.
 
A dekorálásban részt vevő diákokat nagyon rosszul érintették a vádak, többen összeomlottak és sírni kezdtek.
 
Azok között, akik megszervezték ezt a programot, voltak olyan diákok, akik elsírták magukat, és arról győzködtek minket, hogy egyáltalán nem voltak rossz szándékaik – mondta Linus Nygren iskolaigazgató.
 
Az intézményvezető ezek után visszautasította az összes rasszista vádat. Nygren úgy véli, hogy az iskola vezetése nem láthatta előre, hogy a gyümölcs téma rasszista kapcsolódásokkal bír. Elmondása szerint csupán egy régi gyermekprogramot szerveztek meg, ami már hagyománynak számít a gimnáziumban. Továbbá az igazgató kifejtette, hogy nem a közösségimédia-felületeken keresztül rájuk nehezedő nyomás miatt szedték le a banános és majmos díszítést, hanem azért, mert végül engedtek néhány tanár kritikus véleményének.
 
Nygren sajnálja, ha valakit megbántott a dekoráció rasszista értelmezése, egyúttal felhívta arra is a figyelmet, hogy a kérdéses folyosót

nem csak a bevándorló gyerekek használják.


 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató