2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Bajnai retteg attól, hogy széthullik az ellenzéki összefogás

Interjút adott a HVG-nek Bajnai Gordon volt miniszterelnök, aki szerint Magyarországon olyan mély megosztottság van, ami minden válasz­tást élet-halál harccá tesz.

Az interjúban elmondta, hogy alig negyvenpár évesen nem akarta az „egykori miniszterelnök” szerepébe ragadva leélni az életét, a NER árnyékában viszont ez itthon lehetetlen, ezért már nyolc éve külföldön dolgozik, az eredeti szakmájában. "2017 óta a világ egyik vezető pénzügyi tanácsadó cégének az infrastruktúra-finanszírozó részét vezetem Londonban. Épp a múlt héten nyertük el az év legjobbjának járó díjat, zsinórban harmadszor – erre büszke vagyok. Ez a munka tesz ki 12–14 órát a napjaimból. A közügyekkel persze foglalkozom: a megelőző négy évben nyolc tag egyikeként ültem az EU 500 milliárdos beruházási programjának döntéshozói között. Tagja vagyok az Európai Külpolitikai Tanácsnak is, Közép-Európa jövőjével pedig a Globsec nevű agytröszt alelnökeként foglalkozom. A hétvégéimet viszont Magyarországon töltöm a családommal" - magyarázta Bajnai Gordon.

Szerinte az előválasztás beváltotta a reményeket. Létrejött a választási rendszer által régóta megkövetelt széles összefogás a NER ellenfelei között, ezzel megszűnt a centrális erőtér. Eltűnt néhány vállalhatatlan szereplő, és van egy világos felhatalmazással rendelkező, jól kommunikáló és erkölcsileg kikezdhetetlen vezetője az ellenzéknek. "Ez így együtt nagy lehetőség, 2010 óta a legnagyobb. Minden résztvevő felelőssége, hogy a szövetség egyben maradjon, és eddig úgy tűnik, így is viselkednek" - vélte a volt kormányfő.

"A 2022-es választások elveszítésénél csak egy rosszabb dolog történhetne: az, ha a koalíció a győztes választások után esne szét, és bosszúszomjasan térne vissza a Fidesz" - mondta Bajnai.

Bajnai Gordon úgy látja, hogy "az ország nemcsak kormányt választ 2022-ben, hanem sorsot is". A következő négy évben eldől, hogy Ausztria vagy Fehéroroszország irányába fejlődünk-e tovább, a polgárosodás vagy a hűbériség útját választjuk. "Legalább 300 éve küzdünk azzal, hogy a haza és a haladás ügyét ne egymást kizáró, hanem egymást erősítő célként követhessük. És persze nem vagyunk sziget, a világ körülöttünk történelmi átalakulásban van" - magyarázta a volt miniszterelnök.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató