2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

A horvát elnök “ukrán ügynöknek” nevezte a miniszterelnököt, amiért bocsánatot kért az ukránoktól

Kijevnek nem kellene folyamatosan konfrontálódnia az atomhatalom Moszkvával - mondta

Zoran Milanovic korábban bejelentette, hogy egy orosz-ukrán háború esetén Horvátország egyetlen katonával sem fog részt venni. Elmondta, hogy Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa és nincs helye a NATO-ban.

Milanovic horvát elnök pénteken azzal vádolta meg Andrej Plenkovics miniszterelnökét, hogy “ukrán ügynökként” viselkedik, két nappal azután, hogy utóbbi bocsánatot kért Kijevtől az államfő NATO-átcsoportosítással kapcsolatos megjegyzései miatt.

Milanovic egy keddi televíziós beszédében azt mondta, hogy Zágráb visszahívja csapatait a kelet-európai NATO-kontingensekből, ha az ukrán-orosz határon kialakult helyzet totális konfliktusba torkollik.

Milanovic államfő, aki egyben a horvát hadsereg főparancsnoka is a zágrábi RTL televíziónak adott interjújában visszaszólt, azt sugallva, hogy Plenkovic lojalitása látszólag rossz helyen van.

Hadd kérjen bocsánatot! Ő ukrán ügynökként viselkedik, én pedig horvát elnökként. Ez óriási különbség.

Arra a kérdésre, hogy szükségét érzi-e, hogy bocsánatot kérjen, Milanovic azt mondta: “Szó sem lehet róla. Szerintem a miniszterelnök gyáva, aki oda tart, ahová nem tartozik… Engem csak a horvát érdekek érdekelnek” – tette hozzá.

 Az elnök keddi nyilatkozatában azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy szándékosan növeli geopolitikai feszültséget a térségben. “Ennek a válságnak semmi köze Ukrajnához vagy Oroszországhoz, köze van azonban Joe Bidenhez és kormányához – mondta Milanovic, hangsúlyozva, hogy a nemzetközi biztonsági kérdésekben “következetlenségeket és veszélyes viselkedést” lát az Egyesült Államok részéről.”

Milanovic azt állította, hogy megpróbálja Horvátországot távol tartani egy potenciálisan katasztrofális, Oroszországot is érintő konfliktustól. A horvát államfő szerint Ukrajnának tárgyalások útján kell elkezdenie megoldani az ország keleti részén lévő “szeparatistákkal” fennálló problémáját, megjegyezve, hogy Moszkva nem ismeri el a köztársaságokat.

Hozzátette, hogy

Kijevnek “nem kellene állandóan konfrontálódnia a termonukleáris és hiperszonikus hatalommal, Oroszországgal. Ez nem Szerbia. Aki erre biztatja őket, az veszélyes sarlatán, és Európában sokan vannak”.

Milanovic NATO-val kapcsolatos megjegyzései miatt felkerült a “Mirotvorec” nevű ukrán halállistára “ukránellenes tevékenységéért”, és azzal vádolták, hogy igazolja az “orosz agressziót”. Az RTL TV-nek azt mondta, hogy ő “sem nem ukrán ellenség, sem nem orosz barát”, hanem inkább saját országa jólétére összpontosít.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató