2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Blinken: Az Egyesült Államok vizsgálja az orosz kőolajimport tilalmának lehetőségét

A lépés valószínűleg az egész világpiacra hatással lenne.

Az Egyesült Államok azon dolgozik európai szövetségeseivel, hogy megvizsgálja az orosz kőolajimport tiltásának lehetőségét – idézte Anthony Blinken amerikai külügyminisztert a CNN. Washington a már meglévő szankciók mellett így növelné a nyomást Moszkván az ukrajnai invázió miatt.

„Tegnap telefonon beszéltem [Joe Biden] elnökkel és más kormánytagokkal az ügyben, és most az európai szövetségeseinkkel egyeztetünk, hogy megvizsgáljuk annak a koordinált lehetőségét, hogyan lehetne megtiltani az orosz kőolaj behozatalát amellett, hogy a világpiacon is legyen belőle elég mennyiség” – mondta a CNN hírtelevíziónak Blinken.

Az orosz olaj importtilalma valószínűleg az egekbe lőné az árakat, és nehéz helyzetbe hozná a fogyasztókat, hiszen Oroszország a világ második legnagyobb olajexportőre – emlékeztetett a hírtelevízió.

Bár az Egyesült Államok nagyon kevés orosz olajat importál – decemberben például ez a mennyiség napi 90 ezer hordó volt – a világpiacon ettől még hatalmas felfordulást okozhatna egy ilyen lépés.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató