2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Rendeletben tiltotta meg a kormány az Ukrajnába való fegyverszállítást

„Halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseket és platformokat” továbbra sem szállíthatnak hazánkból közvetlenül Ukrajnába.

A magyar kormány engedélyezi, hogy a NATO reagáló erők Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását az ukrajnai háború miatt – olvasható egy hétfő délben megjelent kormányrendeletben.

A rendelet értelmében azt is engedélyezik, hogy Magyarországra, ezen belül a Dunántúlra települjenek a NATO egységei.

A rendelet nem engedélyezi az Ukrajnába való áthaladást, ezen kívül azonban a NATO csapatainak szabad az átvonulása az ország területén szárazföldi és légi úton egyaránt. Ezen felül lehetővé teszi szükség szerint az adott egységek Magyarországra történő telepítését, ideértve a gyakorlatokon és kiképzési feladatokon való részvételt.

A kormányrendelet 3. pontja alapján a kormány megengedi azt, hogy Magyarország területén más NATO-tagországokba szállítsanak az ukrán fegyveres erők számára szánt, „a halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseket és platformokat”, azt viszont kizárja, hogy az említett eszközöket közvetlenül átvigyék a magyar-ukrán határon, akár szárazföldi, akár légi úton.

A nem halálos erő célba juttatására tervezett felszerelések és készletek, ilyenek például az egyéni védőeszközök, elsősegélynyújtó felszerelések és üzemanyag esetében azonban nem tesz különbséget a rendelet, Ukrajnába és a NATO-tagállamok irányába is szabad a közvetlen szállításuk.

A rendelet végrehajtásában Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, valamint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vesz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató