2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Medvegyev: Oroszország az oxigént is elvághatja az ellenséges balti államoktól

Moszkva válasza a kalinyingrádi tranzit litvániai tilalmára elég kemény lehet ahhoz, hogy “elvágja az oxigént” a balti országoktól – figyelmeztetett Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök.



Kalinyingrád egy kis orosz exklávé Litvánia és Lengyelország között. A hónap elején a vilniusi nemzeti vasúttársaság a brüsszeli utasításokra hivatkozva felfüggesztette a szankciókkal sújtott áruk Kalinyingrád és Oroszország többi része közötti tranzitforgalmat.

Az Argumenty i Fakty című újságnak adott interjújában Medvegyev azt állította, hogy az EU nem ragaszkodott a korlátozások bevezetéséhez, és így

LITVÁNIA “ALÁZATOSAN MEGHAJOLT AZ AMERIKAI JÓTEVŐI ELŐTT, ISMÉT DEMONSTRÁLVA IDIÓTA OROSZGYŰLÖLŐ HOZZÁÁLLÁSÁT”.

Hangsúlyozva, hogy a tranzittilalom a Nyugat által Oroszország ellen indított “proxy-háború” része, Medvegyev azt ígérte, hogy a Moszkva részéről érkező megtorló intézkedések “nagyon kemények” lesznek.

Szerinte a lehetséges megtorló lépések közül sok gazdasági jellegű lenne, és “képes lenne elvágni az oxigént az ellenséges lépéseket tevő balti szomszédoktól”.

Medvegyev, aki jelenleg az orosz Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyettese, hangsúlyozta, hogy Oroszország “aszimmetrikus” intézkedéseket is alkalmazhat.

“AZ ILYEN ESZKALÁCIÓ ROSSZ VÁLASZTÁS. ÉS AZOK, AKIK SZENVEDNEK TŐLE, LITVÁNIA EGYSZERŰ POLGÁRAI, AKIKNEK AZ ÉLETSZÍNVONALA EURÓPAI MÉRCÉVEL MÉRVE EGYSZERŰEN KOLDUSSZEGÉNY” – ÁLLÍTOTTA MEDVEGYEV.

Megjegyzései két nappal azután hangzottak el, hogy Gitanas Nauseda litván elnök kijelentette, hogy országa fenntartja a tilalmat, és hogy “nem lehetnek “folyosók”, és nem lehetséges Oroszország megbékítése sem válaszul a Kreml fenyegetéseire”.

Az EU vezető diplomatája, Josep Borrel korábban kifejtette, hogy a blokk nem törekszik “blokádot” bevezetni az oroszországi Kalinyingrádi területre, és felülvizsgálja szankciós irányelveit annak érdekében, hogy elkerülje az exklávéba és az onnan kilépő forgalom blokkolását. Kifejtette azt is, hogy Litvánia intézkedései elsősorban az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett oroszellenes szankciók kijátszásának megakadályozását célozzák.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató