2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Moszkva: az Egyesült Államok éhezésre és hidegre ítélte Európát

Az Egyesült Államok éhezésre, hidegre és elszigetelődésre ítélte az EU-t azzal, hogy nyomást gyakorolt a tömbre, hogy szakítsa meg kapcsolatait Moszkvával – jelentette ki pénteken Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma elnöke.



A Telegramon azt írta, hogy Washington “semmitől sem riad vissza, hogy ragaszkodjon a világ feletti hatalmához, miközben e cél érdekében a busz alá dobja az európai országok polgárainak jólétét és gazdaságát”.

MEGJEGYEZTE, HOGY AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN A FÖLDGÁZ 333 DOLLÁRBA KERÜL EZER KÖBMÉTERENKÉNT. “UGYANAKKOR WASHINGTON 7,3-SZOR [MAGASABB] ÁRON ADJA EL EURÓPÁNAK, AMI VERSENYKÉPTELENNÉ TESZI AZ EU GAZDASÁGÁT” – ÍRTA, HOZZÁTÉVE, HOGY AZ EURÓZÓNA ÉVES INFLÁCIÓS RÁTÁJA REKORDOT DÖNTÖTT, 8,9 SZÁZALÉKOT.

Vologyin elmondta, hogy Európát egy hőhullám sújtotta, amely hatalmas problémákat okozott a mezőgazdasági ágazatban, valamint az energiaválság, amelynek következtében az árak egy év alatt hatszorosára emelkedtek.

AZ EU DÖNTÉSE AZ OROSZ ENERGIASZÁLLÍTÁSOK FOKOZATOS MEGSZÜNTETÉSÉRŐL ÉS A MOSZKVÁVAL VALÓ GAZDASÁGI KAPCSOLATOK MEGSZAKÍTÁSÁRÓL “WASHINGTON NYOMÁSÁRA SZÜLETETT” – ÁLLÍTOTTA AZ ÁLLAMI DUMA ELNÖKE.

“Az Egyesült Államok politikáját Európában Anglia kényszeríti ki, amely magasról tette az EU-ra, valamint számos olyan ország, amely csak névlegesen szuverén – Litvánia, Lettország, Észtország, Ukrajna -, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Finnország pedig csatlakozott ehhez a ruszofób koalícióhoz az amerikai alamizsna reményében” – írta Vologyin.

Hozzászólása akkor hangzott el, amikor az EU-t az emelkedő világpiaci árak miatt energiaválság sújtja. A hónap elején a blokk jóváhagyott egy tervet, amelynek értelmében a tagállamok 15%-kal csökkentenék a gázfogyasztást a válság kezelése érdekében.
 
Az energiaválságot súlyosbította az is, hogy az EU úgy döntött, lemond az Oroszországból érkező földgázról, mivel a blokk megbízhatatlannak tartja a földgázszállításokat. Vlagyimir Putyin elnök azonban visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Moszkva leállíthatja az EU-ba irányuló gázszállításokat, és kijelentette, hogy az orosz energiaóriás, a Gazprom “kész annyit szállítani, amennyit szükséges”, de az EU “mindent maga zárt le”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató