2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Csekk Katka: Akárhonnan nézzük, Orbán Viktor és rendszere Európa szégyenpadján ül

A momentumos hazaáruló is kifakad a Facebookon.

„Az Európai Parlament először készül hivatalosan határozatba foglalni: Magyarország nem teljesértékű demokrácia többé.

Szomorú mérföldkőhöz érkeztünk. Csütörtökön szavaz az EP plenáris ülése egy a magyar jogállamiság helyzetéről szóló átfogó értékelésről, amelyben először fogja Magyarországot demokrácia helyett így kategorizálni: »a választási önkényuralom hibrid rezsimje.«

Egyre többen mondják ki: messze van a demokráciától az az ország, ahol rendőrök visznek el egy ellenzéki aktivistát, mert közösségi oldalán kritizálja a kormányt. Ahol fideszes szájkosár kerül független hírportálokra. Ahol orosz mintára melegellenes törvényt hoznak. Ahol erőszakkal akadályoznak meg egy népszavazást. Ahol aláássák a bíróságok és az ügyészség függetlenségét. Ahol ellehetetlenítik a tanárok sztrájkját. És folytathatnánk.

Neves nemzetközi demokráciakutató intézetek, a Göteburgi Egyetem vagy a Freedom House már évekkel ezelőtt kiírták Magyarországot a demokráciák sorából, és most az EP is erre készül: nem kertel többé, hanem néven nevezi a problémát. Persze tudjuk, mi lesz a kormány és a lakájmédia válasza: a jelentés elfogult, az EP-t pedig fel kéne oszlatni. Soros, migráns, dzsender.

Nem tudják viszont megmásítani a tényt, hogy 450 millió uniós állampolgár közvetlenül megválasztott parlamentje, az Európai Unió társjogalkotója erre az értékelésre jutott. Akárhonnan nézzük, Orbán Viktor és rendszere Európa szégyenpadján ül.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató