2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

„Sok gyermek menekülhet meg ennek köszönhetően” – magyar életvédők a kormány döntéséről

Életmentés és szemléletformálás egyszerre az a friss határozat, amely a baba szívhangjának meghallgatásához köti az abortuszról való döntést, hangsúlyozzák a Mandinernek a magyar életvédő mozgalom kiemelkedő alakjai.

Hozzáteszik, most végre a gyermek is üzenhet a szüleinek.

Egy új miniszteri rendelet értelmében módosul a magzati élet védelméről szóló törvény végrehajtási rendelete. A Pintér Sándor által aláírt módosítás értelmében nemcsak a terhesség megszakításához szükséges kérelmező lap adattartalma változik, hanem ezzel együtt maga a folyamat is. A változtatás életpárti győzelemmel ér fel. 

Az abortusz elvégzéséhez szeptember 15-től ugyanis szükséges lesz, hogy a várandós nő bemutasson egy szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított leletet is. Ez bizonyítja, hogy az édesanya számára az egészségügyi szolgáltató „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” egyértelműen azonosítható módon bemutatta. Ez többek között természetesen a baba szívverésének hangja is lehet.

A fejlemény tehát gyakorlatilag azt jelenti, hogy a rendelet a szívhang meghallgatásához köti az abortusz elvégzését.

A nemzetközi tapasztalatok alapján ez a változtatás számos magzat életét menteheti meg. Ahol ugyanis hasonló rendelkezéseket vezettek be, ott annak hatására több anya döntött úgy, hogy vállalja gyermekét. Ez az a pont ugyanis, ahol sokan rájönnek, hogy a szívük alatt hordott magzat nem pusztán „sejtcsomó”, hanem valódi emberi élet. 

Üzen a baba

„A Védett Társadalom Alapítvány üdvözli és támogatja a módosítást. Nem titok, hogy régóta tettünk lépéseket a magunk eszközeivel annak érdekében, hogy jelezzük: mindkét élet számít, az anyáé és a babáé is egy értékes emberi élet!” – szögezi le lapunknak Földi-Kovács Andrea, az alapítvány kuratóriumának tagja, életvédelmi műhelyének vezetője.

A keresztény újságíró tapasztalata szerint az anyukák sok esetben nincsenek tudatában annak, hogy mi is valójában az abortuszról szóló döntés hordereje.

Most lehetőség nyílt arra, hogy a baba a szívével üzenjen az édesanyának arról, hogy ő is egy érző emberi lény”,

fogalmaz Földi-Kovács Andrea, aki rámutat: ezentúl egyértelműen látható, illetve hallható lesz, ki is az a kicsiny élet, aki a méhen belül fejlődik. 

A Védett Társadalom Alapítvány kurátora szerint ma még nem is feltétlenül látjuk, milyen hatalmas nagy lépés történt élet védelme érdekében. Hangsúlyozza, a módosítás lelki értelemben is változást idézhet ez elő a társadalomban.

„Azt üzeni, hogy társadalmunk felelősséget érez minden gyermek iránt, aki megfogant, hogy mindannyiunk felelőssége, mi történik vele és ebben a felelősségben osztozunk”

– mondja Földi-Kovács Andrea.

A cél: tisztán látni, mi történik

Újabb fontos lépés ez a tisztánlátás érdekében, hangsúlyozza a Mandinernek Frivaldszky Edit. Az Emberi Méltóság Központ igazgatója vallja, hogy ha mindenki tudhatna mindent arról, hogy valójában mi történik az anyaméhben, akkor nem lennének abortuszok. 

Fontosnak tartja, hogy a rendelet szabadságot ad az orvosnak arra is, hogy az ultrahang-képet mutassa meg az édesanyának; azaz partnernek tekinti az orvost, a legjobbat feltételezi róla, ami számára nagyon szimpatikus. 

„Mindez azt segíti, hogy tisztábban lássuk, mi is az abortusz, mi zajlik olyankor” – mondja, majd hozzáteszi,

az új rendelkezés lehetőséget ad a nőnek arra, hogy ne bánja meg később a döntését. 


Frivaldszky Edit szerint mindez egyben lehetőség jelent az anyának és az apának is arra, hogy tudják, mi történik az anyaméhben.

„Nem titkoljuk már a valóságot, nem eufemisztikus jelzőkkel írjuk le az abortuszt, hanem a maga valóságában láthatjuk, mi a tét”

– fogalmaz.

Földi-Kovács Andreához hasonlóan az Emberi Méltóság Központ vezetője is úgy látja, hogy most lehetőséget kap a gyermek is a kommunikációra, vagyis arra, hogy életjelet adjon magáról a modern technika segítségével. 

Sok gyermek menekülhet meg, de ez még nem a végállomás

„Sok gyermek fog ezáltal megmenekülni az abortusztól, mivel az édesanya szívét a gyermeke felé fordíthatja, ha látja, hallja a szívdobbanását, ami egyértelműen az élet jelenlétét jelzi.” Ezt már Schittl Eszter, a CitizenGO magyarországi kampányigazgatója fogalmazza meg. A Mandiner kérdésére, miszerint sikernek tartja-e a rendeletet, igenlő választ ad, majd hozzáfűzi: az

az életmentés és a szemléletformálás eszköze is egyben, hiszen világosan megmutatja, hogy élő ember fejlődik az anyaméhben.

„2019-ben hívtuk Budapestre Amy Sinclair iowai állami szenátort a Szívdobbanás Konferenciára, ahol ezt a kérdést jártuk körül amerikai jó példák segítségével”, emlékeztet az életvédő, aki azonban hozzáteszi azt is, ez még nem a végállomás.

Folytatjuk ezért az életmentést és a szemléletformálást az élet védelmében, ígéri Schittl Eszter. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató