2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Zelenszkij közölte, hogy az USA mekkora összeggel támogatja havonta

Az ukrán kormányt nagymértékben támogatják amerikai pénzből, Washington havonta 1,5 milliárd dollárral járul hozzá a költségvetéshez – árulta el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az összeget az ukrán elnök a CBS műsorvezetőjének, Margaret Brennannek a “Face the Nation” című műsor számára adott, vasárnap sugárzott interjújában említette.

Jelenleg Kijev “5 milliárd dolláros deficittel rendelkezik a költségvetésünkben” – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy

“AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK HAVONTA 1,5 MILLIÁRD DOLLÁRT AD NEKÜNK, HOGY TÁMOGASSA A KÖLTSÉGVETÉSÜNKET AZ OROSZORSZÁG ELLENI HARCBAN”.

Zelenszkij azzal érvelt, hogy Ukrajna felfegyverzése és más módon történő katonai segítése “mindenki számára előnyös” az USA számára is. Ígéretet tett arra, hogy amint Oroszországot legyőzik, az ukránok visszatérnek hazájukba, és ott kezdenek el adót fizetni, tehermentesítve ezzel az amerikai adófizetőket.

“Az Egyesült Államok számára ez jelentős megtakarítást jelent majd, számunkra pedig lehetőséget, hogy biztosítsuk a területünket és biztonságossá tegyük a lakosságunk számára” – jelentette ki.

Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy segít Ukrajnának “addig, amíg szükséges” Oroszország stratégiai vereségének biztosításához, amelyet Washington végső céljának nyilvánított a konfliktusban.

Sok amerikai nem osztja az elnök azon nézetét, hogy az ukrajnai helyzet döntő fontosságú.

A Rasmussen Reports konzervatív választási közvélemény-kutató szerint nem került fel a valószínű szavazók számára fontos kérdések tízes toplistájára sem.

A hónap elején a Biden-kormányzat arra kérte a Kongresszust, hogy engedélyezzen mintegy 12 milliárd dollárnyi további támogatást Ukrajnának, beleértve 4,5 milliárd dollárt a kijevi kormány pénzügyi támogatására szeptember után. Ezen felül 2 milliárd dollárt kért, hogy segítsen Ukrajnának ellensúlyozni az emelkedő energiaárakat

A csomagot várhatóan pénteken hagyják jóvá, de egyes politikai elemzők megkérdőjelezik, hogy a novemberi félidős választások után fennmaradhat-e az Ukrajnának szánt pénzforgalom.

“Amerika nem engedheti meg magának, hogy üres csekkfüzetet adjon Ukrajnának, amikor otthon infláció, gázárak, ellátási-lánc válság, mindezek együttesen zajlanak” – mondta a Politico című lapnak egy republikánus párti képviselő névtelenséget kérve. “Ezt hallom a választóimtól.”

A lap azt jósolta, hogy ha a Republikánus Párt nyeri a képviselőházat, Biden nagyobb ellenállásba fog ütközni az Ukrajnának nyújtandó gyorssegélyre vonatkozó kéréseivel szemben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató