2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Vulin: Szerbia jövője nem az EU-ban van, hanem inkább Oroszország és Kína felé mutat

Aleksandar Vulin szerint Szerbia nem akar annak az Európai Uniónak a tagja lenni, amely Koszovó és az Oroszország elleni szankciók miatt nyomást gyakorol rá. Szerinte Szerbia jövője az Oroszországgal és Kínával való jó kapcsolatokban rejlik.

Szerbia fizikai léte az Oroszországgal való barátságtól függ, az ország jövője pedig az Oroszországgal, Kínával és más olyan országokkal való jó kapcsolatokban rejlik, amelyek “zsarolás és feltételek nélkül” elfogadják Belgrádot – mondta Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter a Vecernje Novosticímű napilapnak.

“A szerb politikusok minden generációja üdvözölte Oroszország elutasítását, de azt is felismerték, hogy Szerbia túlélése az orosz igentől függ. <…> Senki, aki szerette Oroszországot, nem gyűlölte Szerbiát, de mindenki, aki gyűlölte Oroszországot, az gyűlölte Szerbiát is” – mondta.

Vulin rámutatott, hogy az EU továbbra is követeli Szerbiától Koszovó elismerését, és azt, hogy szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben. Véleménye szerint ez annak a jele, hogy az EU nem akarja, hogy Belgrád a tagja legyen.

“Minél hamarabb elismerjük, hogy nem kellünk nekik, és hogy nincs helyünk itt, annál jobb. Az EU-hoz való viszonyulás nem érzelmek, hanem racionális döntések kérdése” – tette hozzá a politikus.
Szerbia egyike azoknak az országoknak, amelyek az ukrajnai katonai művelet megkezdése után nem hoztak szankciókat Oroszországgal szemben. Ugyanakkor csatlakozott az ENSZ Közgyűlésének az Oroszország ukrajnai tevékenységét elítélő határozatához, és nem ismerte el a népszavazások eredményeit, amelyek eredményeként a DNR, az LNR, Zaporizzsja és Herszon régiók Oroszország részévé váltak.

Aleksandar Vučić szerb elnök azzal indokolta a népszavazás eredményének elutasítását, hogy ez azt jelentené, hogy az ország jóváhagyta a koszovói és metóhiai albánok függetlenség felé vezető útját is. Szerinte Szerbia kétségbeejtő helyzetben van, mivel hatóságaira nyomást gyakorolnak mind a nyugati országok, amelyek egy független Koszovót “vetítenek előre”, mind pedig az ukrajnai katonai konfliktus résztvevői.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató