2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Kósa Lajos: Ha „elengedjük a Liu-fivéreket”, többszáz milliós állami támogatást kell visszafizetniük, vagy 3 évig nem versenyezhetnek ISU versenyeken

A MOKSZ elnöke exkluzív interjúban részletezte a Liu-fivérek országváltására vonatkozó kérésnek várható következményeit.

A szövetség csütörtökön arról dönthet, hogy kiadja a versenyzők kérésére a versenyengedélyt, amennyiben a fenálló szerződéses jogviszony azon pontjának eleget tesznek ők, vagy a fogadó fél, hogy visszafizetik a felkészülésükre fordított többszáz milliós állami támogatást. Ha nem, akkor a Liu-fivérek 3 évig nem versenyezhetnek ISU versenyeken.

Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke exkluzív interjúban részletezte a Liu-fivérek országváltására vonatkozó kérésnek várható következményeit.

Kósa Lajos szerint a Liu-fivérekre költött állami támogatásról a szövetség nem mondhat le

A szövetség elnöksége csütörtökön arról dönthet, hogy kiadja a versenyzők kérésére a versenyengedélyt, amennyiben a fennálló szerződéses jogviszony azon pontjának

eleget tesznek ők, vagy a fogadó fél, hogy visszafizetik a felkészülésükre fordított többszáz milliós állami támogatást, vagy amennyiben nem, akkor 3 évig a Liu-fivérek nem versenyezhetnek más zászló alatt az ISU versenyein.

A MOKSZ elnöke megerősítette azt is, hogy jelenleg valóban nem érkezett más országtól, vagy más ország szövetségétől kérés a Liu-fivérek versenyengedélyének kiadására (release paper), és a Nemzetközi Korcsolya Szövetség (ISU) sem kereste meg a MOKSZ-ot hasonló kéréssel, márpedig ezeknek a feltételeknek együttesen kell teljesülniük ahhoz, hogy az országváltás iránti kérelem teljesítése megvalósulhasson, amelyet pedig az állampolgárság megváltozására vonatkozó dokumentum benyújtása is meg kell hogy előzzön, mert az ISU ragaszkodik az állampolgárság alapján történő nevezéshez.

Egyelőre nem jelöltek meg országot

A Liu-fivérek egyelőre nem jelöltek meg kérésükben országot, ahová a versenyzési engedélyüket „telepíteni" szeretnék, de apai ágon kínai, anyai ágon magyar kettős identitásuk miatt az nyilván nem lepne meg senkit, ha az edzőnőjük, a korábban a MOKSZ alkalmazásában is álló Csang Csing Lina Kínába történő visszaigazolása miatt ők is Kínában kívánnák folytatni a sportpályafutásukat.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató