2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Putyin katonai vezetőkkel tartott megbeszélést az ukrán konfliktusról

Vlagyimir Putyin orosz elnök az ország legfelsőbb katonai parancsnokaival tárgyalt, hogy megvitassák az ukrajnai konfliktust – közölte szombaton a Kreml. A napirend Moszkva rövid és középtávú lépései körül forgott.

A Kreml találkozóról kiadott közleménye szerint “az elnök a pénteki nap folyamán a különleges katonai műveletben részt vevő katonai alakulatok közös parancsnokságán dolgozott”. Arról nem közölt részleteket, hogy hol zajlott a találkozó.

Putyin beszámolókat hallgatott meg a katonai főhadiszállás munkájáról és az ukrajnai hadjárat előrehaladásáról. Az orosz vezető közös tárgyalásokat és külön megbeszéléseket is tartott a parancsnokokkal.

A Kreml által közzétett fotókon látható, hogy a találkozón részt vett Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, Valerij Geraszimov tábornok, aki a vezérkari főnöki tisztet tölti be, és Szergej Szurovikin tábornok, az ukrajnai orosz erők parancsnoka.

A Kreml által a Telegramon közzétett videón Putyin megnyitó beszédét láthatjuk a konferencián. “Meghallgatjuk az egyes műveleti területek parancsnokait, és szeretném meghallgatni a rövid és középtávú intézkedéseinkre vonatkozó javaslataikat” – mondta az elnök.

A találkozóra Putyin múlt heti figyelmeztetése után kerül sor, miszerint az ukrajnai katonai művelet “hosszadalmas folyamat lehet”. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Oroszország több jelentős győzelmet is elért, utalva a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságokra, amelyek Herszon és Zaporozsjei területtel együtt az őszi népszavazásokon Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavaztak. Ukrajna és a Nyugat illegitimnek ítélte a népszavazásokat.

Az orosz vezető a továbbiakban kifejtette, hogy az ukrajnai konfliktus valójában 2014-ben kezdődött, amikor az Egyesült Államok támogatta a nacionalista puccsot Kijevben, és megbuktatta Viktor Janukovicsot, Ukrajna demokratikusan megválasztott elnökét. Később Franciaország és Németország segített tárgyalni a Kijev és a Donbassz köztársaságok közötti tűzszünetről Minszkben, de nem tudták biztosítani annak betartását.

Ennek fényében Putyin azt állította, hogy Moszkvának nem maradt más választása, mint február végén beavatkozni, hogy megvédje a Donbassz köztársaságokat Ukrajnától.

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató