2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Budapesten bandukol a kifulladt Tudásmenet

Szombaton véget ér a hatnapos „Tudásmenet az oktatásért!” nevű akció. A résztvevők Miskolctól Budapestig – összesen 180 kilométert – gyalogoltak, hogy felhívják a figyelmet az oktatás tarthatatlan állapotára.

A menet hétfő reggel a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól indult, és napi 30 kilométert tettek meg a résztvevők, köztük a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) több tagja. „Azzal, hogy az ember kilép a komfortzónájából, azt is sugározzuk, hogy áldozat nélkül nincs eredmény” – fogalmazott Szűcs Tamás, a PDSZ tagja a Telexnek.

Öten teljesítették a teljes távot, mások egy-egy napra, vagy rövidebb szakaszra csatlakoztak be.

Az utolsó szakasz szombat reggel Gödöllőről indult, és a résztvevők délelőtt fél tizenkettőkor lépték át Budapesten határát Cinkotánál, ahol nagy tapssal fogadták őket. Innen már népes tábor kísérte a menetelőket az Örs Vezér terére, ahol több százan csatlakoztak be.

A Puskás Ferenc Stadiont is érintve a Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz vonul a tömeg, itt tüntetéssel ér véget a hatnapos Tudásmenet. „Nincs tanár, nincs jövő” – skandálják a Kerepesi úton.

A 17 órától kezdődő rendezvényen felszólal Szűcs Tamás (PDSZ), Totyik Tamás (PSZ) valamint Bosák Levente, Simkó Edit, Törley Katalin és Pilz Olivér is. A rendezők azt szeretnék, hogy megmutassák: „2022 csak a kezdete volt az oktatási mozgalomnak”.

A menet kezdő és végpontja nem véletlen: a miskolci Herman Ottó Gimnázium a vidéki tiltakozások egyik leghangosabb intézményének számít, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium pedig az első iskola volt, ahonnan kirúgtak tanárokat még szeptember végén.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató