2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Az amerikaiak lelőttek valamit Alaszka felett

Az amerikai légierő pénteken lelőtt egy azonosítatlan repülő tárgyat Alaszka légterében. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint a védelmi minisztérium nyomon követte a "nagy magasságú tárgyat" Alaszka fölött, és mivel negyvenezer láb, vagyis 12 kilométeres repülési magassága a polgári légi közlekedést is veszélyeztette, a lelövéséről döntött.

A The Hill magyar idő szerint 20:37-kor kiadott jelentése alapján az azonosítatlan repülő tárgyat magyar idő szerint este hét és nyolc között lőhették le Joe Biden elnök utasítására. A lelőtt repülő tárgy roncsai amerikai felségterületen hullottak a tengerbe.

Kirby tájékoztatása szerint az amerikai kormány is még csak tájékozódik abban a kérdésben, hogy pontosan mit is lőttek le. Egyelőre azt se tudni, hogy egy idegen hatalom, vagy egy magánszemély, netán egy cég tulajdonában lévő repülő eszközt semmisítettek meg. Kirby egyelőre arról se adott tájékoztatást, hogy egy újabb ballonról, vagy valamilyen más repülő eszközről van-e szó.

Hat nappal ezelőtt Joe Biden utasítására az amerikai légierő a dél-karolinai Myrtle Beach közelében lelőtte a kínai néphadsereg egyik kémballonját, amely előtte áthaladt az Egyesült Államok fölött. A kémballont nem akarták a szárazföld fölött megsemmisíteni, mert tartottak tőle, hogy lehulló roncsai károkat okozhatnának, akár embert is ölhetnek.

Kirby most csak annyit mondott, hogy a pénteken lelőtt valami sokkal kisebb volt a kínai kémballonnál. Úgy jellemezte, hogy nagyjából akkora volt, mint egy kisebb személyautó - a kínai kémballont ezzel szemben három iskolabusznyi méretűként határozták meg.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató