2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Ismét egy korrupciós ügy látott napvilágot az Európai Parlamentben

Az Európai Parlamentben kirobbant katari vesztegetési botránytól független ügyben több mint 170 ezer eurót foglalt le az olasz rendőrség Brescia városában Stefania Zambelli európai parlamenti képviselőtől. Az intézkedés az olasz politikus parlamenti asszisztenseinek szánt európai uniós források visszaélése ügyében indított vizsgálat részeként történt, a hatóságok múlt csütörtökön bankszámlákat és luxusautókat is lefoglaltak.

Az Európai Ügyészség vizsgálatának középpontjában Stefania Zambelli négy olaszországi asszisztense áll. A nyomozás eddigi eredményéről az ügyészség közleményben számolt be, amelyben azt írták: „A négy alkalmazott nem, vagy csak részben végezte a feladatköréhez kapcsolódó tevékenységeket, és hamisan dokumentálták azt az Európai Parlament felé”.

A közleményből az is kiderült, hogy Zambelli „közeli rokonságban áll” az általa felvett négy ember közül legalább az egyikkel, és maga is közvetlen hasznot húzott a csalásból.

Az olasz képviselő a Facebookon közzétett nyilatkozatában úgy védekezett: „Szeretnék rámutatni arra, hogy sem én, sem munkatársaim nem követtek el semmi illegálisat. Munkánkat mindig is az intézményekkel és a kollektívával szembeni maximális lojalitás és átláthatóság jellemezte.”

Az Európai Ügyészség szóvivője szerint Zambelli ügye független az EP-t felforgató Katargatetől. Mivel az olasz képviselő vizsgálata egy különálló EP-botrány része, az olasz törvények értelmében nem volt szükség a képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Vádemelés egyelőre nem történt.

Az olasz politikus először a Liga párt által jutott az Európai Parlamentbe, ahol az Identitás és Demokrácia csoport tagja, valamint a parlament foglalkoztatási bizottságának munkájában is részt vesz. Pályafutása nagy részét a helyi politikában töltötte a lombardiai Saló városában, ahol alpolgármester volt, nemrég pedig sikertelenül pályázott arra, hogy a lombardiai regionális tanács tagja legyen.

(Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató