2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Dobrev Klára már egy új, baloldali, szociáldemokrata kormányról beszélt Miskolcon

A politikus szerint az ország drámája, hogy a magyar érdekek képviselete olyan „kétbalkezes külpolitikus kezébe került, mint Orbán Viktor”.

A Demokratikus Koalíció ezúttal Miskolcon tartott rendezvényt, ahol Dobrev Klára bejelentette: a DK „az ellenállás erejének otthona” akar lenni, majd baloldali, szociáldemokrata kormányt hozna létre – tudósított az eseményről az Index. Dobrev úgy látja, hogy a magyaroknak volt és most is van közös álmuk, pártállástól, nemtől, vallástól, származástól függetlenül, erre három példát is mondott:

- Közös akarat volt 33 évvel ezelőtt, hogy az előrelépést, a boldogulást ne a pártállamhoz való dörgölőzés határozza meg.

- A saját sorsunkról ne a fejünk felett döntsenek, közös akarat, hogy azt, ami történik az emberekkel, megbeszéljék velük, valamint az érdekképviseleti szervezetekkel és az önkormányzatokkal.

- Ezeréves álom, ami összeköti a magyarokat, az Európához tartozás, „éltek és haltak magyarok ezért az álomért”.

Az EP-képviselő „kétségbeesetten, elkeseredetten, dühösen nézi”, hogy 2010 környékén megadatott a magyar nemzetnek az az óriási történelmi lehetőség, hogy ne csak térképen tartozzon Európához, hanem jólétben is, annyi európai támogatás jött Magyarországra, amiből kettő európai ország is meggazdagodhatott volna, bevezethettük volna az eurót, rendbe tehettük volna az egészségügyet és az oktatást, felújíthattuk volna az összes panelt és társasházat, tiszta energia lenne.

Még egy középszerű kormány is megtehette volna, aztán nem így alakult, teljesen más történt. A 2010 utáni történelmi lehetőségből nem európai jólét lett, a sok száz milliárd forintnyi támogatásból a fideszes elit lett olyan gazdag, hogy az a holdról is látszik. Restaurálták az urambátyám világot, a párthoz való hűség dönt mindenről”.

Az ellenzéki politikus attól tart, hogy „az Orbán-rendszer fennmaradásával minden egyes nap közelebb kerülünk ahhoz, hogy az európai álom végleg elvesszen. Ezt nem fogjuk hagyni”. Azért is állítottak árnyékkormányt, hogy megmutassák, van alternatíva.

„Putyin ezt a háborút nem nyerheti meg”

„Minden mást megelőzően az a feladat, hogy megőrizzük Magyarország békéjét, ennek két egyszerű módja van” – tért át a háborúra Dobrev Klára.

„Putyin ezt a háborút nem nyerheti meg. Pontosan láttuk, hogy mi történt, először volt a Krím, utána Donyeck, aztán Kijev. Fenyegeti Moldovát, fenyegeti a balti országokat. Magyarország békéjét az garantálja, ha Putyin ezt a háborút nem nyeri meg” – húzta alá Dobrev.

„Új, baloldali, szociáldemokrata kormány”

Dobrev Klára úgy gondolja, hogy a Fidesznél „a párt érdeke, a hatalom érdeke felülírja a nemzet érdekét, ezért feladatunk megmutatni, hogy lehet másképp is kormányozni, és van remény az európai Magyarországra”.

A politikus hangsúlyozta, „az az érdekünk, hogy ott üljünk azoknál az asztaloknál, ahol a döntéseket hozzák”. Az Európai Uniót világhatalmi tényezőnek tartja, és úgy véli, „okos kompromisszumokkal, jó viszonnyal a magunk oldalára lehet állítani tagállamokat”, ahogy azt például az osztrákok teszik.

„Ehhez képest a magyar miniszterelnök föl-alá pöffeszkedve sétál egyedül az Európai Tanács folyosóin. Az ország drámája, hogy a magyar érdekek képviselete ilyen kétbalkezes külpolitikus kezébe került” – kritizálta Orbán Viktor külpolitikai tevékenységét Dobrev Klára, aki azt ígérte, ha kormányváltás lesz, az új, baloldali, szociáldemokrata kormány erős európai érdekérvényesítő képességgel fog rendelkezni”.

Az árnyék-miniszterelnök megjegyezte: „Magyarország egy jól szervezett agresszor fogságában van. Az agresszor ellen szervezetlen, gyenge szabadcsapatokkal nem lehet felvenni a versenyt. Az a dolgunk, hogy a rengeteg elégedetlenségből, tengernyi kilátástalanságból egységes erőt teremtsünk. Az ellenállás erejének akar az otthona lenni a Demokratikus Koalíció”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató