2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Újabb tüntetés kezdődött Párizsban

Párizsban emberek tízezrei vonultak utcára a nyugdíjreform ellen – írja a RIA Novosztyi tudósítója.

A tüntetők oszlopa a Place de l'Opéra térről indult és a Place de la Bastille téren ér véget. A résztvevők plakátokat visznek magukkal:

"Ennek rossz vége lesz", "Hol a demokrácia?", "Párizs haragban!", és skandálják: "Harcolunk és győzni fogunk, harcolni fogunk a 60 éves nyugdíjért!", "Macron, takarodj!", "Macron, ez háború!".



A tüntetés résztvevői, akik közül sokan még nem hagytak ki egyetlen ilyen megmozdulást sem, a RIA Novosztinak elmondták, hogy a végsőkig küzdeni kívánnak. A franciák szerint a kormány már nem legitim, és Elizabeth Borne miniszterelnöknek le kellene mondania.

A tüntetők között több száz radikális antifa, valamint a sárgamellényes mozgalom támogatói is feltűnnek.

A nyugdíjreform elleni, gyakran zavargásokkal kísért tüntetések január óta zajlanak Franciaország-szerte. A mai megmozdulásokra mintegy 600 ezer résztvevőt várnak a belügyminisztérium szerint. Számuk fokozatosan csökken - március 7-én csaknem 1,3 millióan tüntettek az országban, egy hete 570 ezren.

A nyugdíjreform a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését irányozza elő 62-ről 64 évre, valamint az egyes nehéz szakmákra vonatkozó úgynevezett speciális rendszerek eltörlését. A francia kormány azzal magyarázza a változtatások szükségességét, hogy a költségvetésből nincs elég pénz a nyugdíjasok kifizetésére. Ezen kívül Borne szerint a reform a demográfiai helyzet kényszerű következménye volt az országban, ahol a népesség jelentős mértékben elöregszik.

A miniszterelnök március közepén élt az alkotmány egy olyan cikkelyével, amely lehetővé teszi, hogy a törvényjavaslatot parlamenti szavazás nélkül fogadják el. Ez fokozott tiltakozásokhoz vezetett, és ellenérzéshullámot keltett a francia társadalomban, többek között azért, mert az emberek nem hisznek annak az érvelésnek, hogy a katonai tárca költségvetésének jelentős növekedése közepette nincs elég pénz. Emellett a politikusok és a közvélemény is felhívja a figyelmet arra, hogy a parlamenti többséggel nem rendelkező elnök egyre inkább arra kényszerül, hogy törvényeket hajtson végre parlamenti szavazás nélkül.

Macron támogatottsága rekordszintű, 28 százalékosra csökkent.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató