2024. május 09. - Gergely
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Az új igazságügyi miniszter nem szeretne uniós ügyekkel foglalkozni

„Egy tiszta, hagyományos igazságügyi minisztériumi struktúrát” szeretne Tuzson Bence, aki augusztus 1-jén váltja a tárca élén Varga Juditot. Tuzson – állítása szerint – arra kérte Orbán Viktort, hogy az európai uniós ügyek kerüljenek el a tárcától.

A leendő tárcavezető az MTI-nek azt mondta, a minisztérium fókuszába egyrészt Magyarország jogi szuverenitásának védelme kerül majd, mert úgy látja, az utóbbi időszakban szuverenitásunk „támadás alatt állt”. Tuzson fontosnak tarja, hogy az Európai Unión belül a nemzeti hatáskörbe tartozó területek megmaradjanak, és ne „egy európai birodalomban gondolkozzunk”, hanem továbbra is „azonos jogokkal rendelkező nemzetállamok egységes szövetségéről beszéljünk”.

Varga Judit utódja a másik fontos témaként az ítélkezési gyakorlat áttekintését nevezte meg, hozzátéve: a jogszolgáltatásnak mindig az emberek szempontjait kell a legfontosabbnak tartania. Azt szeretné, hogy a bíróság függetlenségének megőrzése mellett tovább fejlődjön a gyors és hatékony igazságszolgáltatás, úgy, hogy az emberek számára egy világos joggyakorlat alakuljon ki. Azt is mondta, hogy miniszterént szeretne majd erről a bírósági rendszer képviselőivel egyeztetést folytatni és ennek megfelelően, hogyha szükséges, akkor jogalkotási eszközökkel is beavatkozni.

Varga Judit szerdán jelentette be, hogy július 31-ével lemond az Igazságyi Minisztérium éléről, hogy a 2024-es EP-kampányra tudjon fókuszálni. Az kedden derült ki, hogy Varga lesz a Fidesz EP-listavezetője a jövő évi választáson. Az új igazságügyi miniszter Tuzson Bence fideszes országgyűlési képviselő, államtitkár Rogán Antal jobbkeze lesz, akit itt mutattunk be.

Varga és Tuzson már egyeztett is csütörtökön „a múltról és jövőről”, ahogy az új miniszter fogalmazott Facebook-posztjában.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató