2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Washington jóváhagyta kazettás bombák leszállítását Ukrajnának

A Biden-kormány pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Államok következő, 800 millió dolláros fegyvercsomagja, amelyet Ukrajnának szánnak, kazettás bombákat, valamint páncélozott járműveket és légvédelmi rakétákat is tartalmazni fog – írja a Politico.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó a kazettás bombákkal kapcsolatos humanitárius aggodalmakra reagálva hangsúlyozta, hogy Kijevet tüzérséggel kell ellátni, és azt mondta, hogy Ukrajna már eddig is célpontja volt az orosz kazettás bombáknak.

„Elismerjük, hogy a fel nem robbant kazettás bombáknak megvan a kockázata, hogy kárt tehetnek később a civil lakosságban” – mondta Sullivan a Fehér Ház sajtótájékoztatóján. „Ezért halasztottuk el a döntést, ameddig csak lehetett, de a polgári károk hatalmas kockázata akkor is fennáll, ha az orosz csapatok és tankok átgördülnek az ukrán állásokon, és még több ukrán területet foglalnak el, és még több ukrán civilt igáznak le, mert Ukrajnának nincs elég tüzérsége.”

A kazettás bombákat úgy tervezték, hogy egyszerre több célpontot semmisítsenek meg azáltal, hogy robbanóanyagot tartalmazó " bombácskákat" dobnak le egy nagy területre, kockáztatva, hogy esetleg civilek vagy más nem szándékos célpontok sérülését okozzák. A fegyvereket már mindkét fél aktívan használja.

A Human Rights Watch szerint az ukrán kazettás bombák tavaly legalább nyolc civilt öltek meg Izjumban.

Sem az Egyesült Államok, sem Oroszország, sem Ukrajna nem részese annak a több mint 100 ország által aláírt 2010. évi egyezménynek, amely megtiltotta a kazettás bombák használatát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató