2024. május 09. - Gergely
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Kreml: a fekete-tengeri gabonafolyosó Oroszország nélkül kockázatos lesz

Azoknak az országoknak, amelyek úgy döntenek, hogy a Fekete-tengeren keresztül folytatják a mezőgazdasági exportot, mostantól bizonyos biztonsági kockázatokat kell vállalniuk, mivel Oroszország már nem része a gabonaüzletnek – figyelmeztetett kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára.

Egy nappal korábban Moszkva az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport elhúzódó akadályaira hivatkozva hagyta lejárni az ENSZ és Törökország közvetítésével Ukrajnával kötött megállapodást.

Peszkovot újságíróknak nyilatkozva arra kérték, hogy kommentálja Kijev azon kísérleteit, hogy meggyőzze Ankarát az alku fenntartásáról Oroszország kilépése ellenére. A Kreml szóvivője az újságírókat az orosz hadsereghez irányította a válaszokért, kifejtve, hogy a paktum a harci övezethez közeli területekre terjed ki.

“MEGFELELŐ BIZTONSÁGI GARANCIÁK NÉLKÜL VANNAK BIZONYOS KOCKÁZATOK. EZÉRT, HA EGYES MEGÁLLAPODÁSOKAT OROSZORSZÁG NÉLKÜL AKARNAK HIVATALOSSÁ TENNI, AKKOR EZEKET A KOCKÁZATOKAT FIGYELEMBE KELL VENNI” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy Moszkva nem beszélhet arról, hogy mely országok hajlandóak vállalni ezeket a kockázatokat és milyen mértékben. 

Peszkov a továbbiakban elmondta, hogy Ukrajna számos alkalommal katonai célokra használta a gabonafolyosót.

“EZ EGY NAGYON FONTOS SZEMPONT, AMELYET NEM SZABAD ELFELEJTENI” – tette hozzá.

Hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy levelet küldött Recep Tayyip Erdogan török elnöknek és Antonio Guterres ENSZ-főtitkárnak is, amelyben a gabonaegyezmény meghosszabbítását kérte, és azzal érvelt, hogy együtt képesek lennének “biztosítani az élelmiszerfolyosó működését és a hajók ellenőrzését”.

Erre azt követően került sor, hogy Moszkva hétfőn bejelentette az eredetileg 2022 júliusában aláírt, a globális élelmiszerválság enyhítését célzó, mérföldkőnek számító megállapodás felmondását. Peszkov “egyoldalú játszmának” minősítette a megállapodást, megjegyezve, hogy Oroszország egyik régóta fennálló követelése sem teljesült.


Moszkva hónapok óta panaszkodik mezőgazdasági exportjának akadályaira. A probléma orvoslása érdekében követelte, hogy az orosz agrárbankot, a Roszszelhozbankot engedjék vissza a SWIFT fizetési rendszerbe. A Kreml azt is szeretné, ha enyhítenék a mezőgazdasági gépek exportjára és a biztosítási szolgáltatások nyújtására vonatkozó szankciókat, és ha feloldanák az orosz vagyon befagyasztását.

Az orosz külügyminisztérium szerint az alku felmondása “a tengeri hajózás biztonsági garanciáinak visszavonását”, valamint “az “ideiglenesen veszélyes terület” rendszerének visszaállítását jelenti a Fekete-tenger északnyugati részén”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató