2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Oroszország a Fekete-tenger ukrán kikötőibe tartó hajókat katonai rakományszállítónak tekinti

Július 20-án éjféltől kezdve minden, a Fekete-tengeren ukrán kikötőkbe közlekedő hajót katonai rakomány potenciális szállítójának tekintenek – közölte az orosz védelmi minisztérium.



“ENNEK MEGFELELŐEN AZ ILYEN HAJÓK LOBOGÓ SZERINTI ORSZÁGAI ÚGY TEKINTENDŐK, HOGY A KIJEVI REZSIM OLDALÁN RÉSZT VESZNEK AZ UKRAJNAI KONFLIKTUSBAN” – ÁLL A KÖZLEMÉNYBEN.

Emellett a Fekete-tenger nemzetközi vizeinek északnyugati és délkeleti részén egyes területeket ideiglenesen veszélyesnek nyilvánítottak a hajózásra.

“A tengerészeknek nyújtott biztonsági garanciák visszavonásáról szóló tájékoztatási figyelmeztetéseket a megállapított eljárásnak megfelelően adták ki” – tette hozzá a katonai minisztérium.

Oroszország július 17-én értesítette Törökországot, Ukrajnát és az ENSZ-t, hogy kifogásolja a Fekete-tengeren lévő ukrán kikötőkből történő gabonaexportot lehetővé tevő gabonaegyezmény meghosszabbítását. Ez azt jelentette, hogy Moszkva visszavonja a hajózás biztonságára vonatkozó garanciáit, és lezárja a Fekete-tenger északnyugati részén kialakított tengeri humanitárius folyosót.

A gabonaegyezmény alig egy évet volt érvényben. Meghatározta az ukrán mezőgazdasági termékek tengeri exportjának folyamatát, és rendelkezett az orosz élelmiszerek és műtrágyák világpiacra történő kivitelére vonatkozó korlátozások feloldásáról is. Moszkva azonban többször is rámutatott, hogy az alku Oroszország tekintetében nem működik, és az ukrán gabonát elsősorban Európába küldik, nem pedig a rászoruló afrikai országokba.

Vlagyimir Putyin elnök egykapus játéknak nevezte a megállapodást, mivel Oroszország számára semmit sem teljesítettek belőle. Dmitrij Peszkov, az elnök sajtótitkára azonban azt mondta, hogy Oroszország kész azonnal visszatérni az alku végrehajtásához, amint az orosz rész teljesül.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató