2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Bolívia is elkezdte a jüant és a rubelt használni a dollár helyett a külkereskedelemben

Bolívia lett a legújabb dél-amerikai ország, amely rendszeresen alternatív valutákat használ a határokon átnyúló kereskedelemben az amerikai dollár helyett, és ezzel egyre inkább megkérdőjelezi a dollár dominanciáját a nemzetközi pénzügyi tranzakciókban a latin-amerikai régióban.

Marcelo Montenegro bolíviai gazdasági miniszter csütörtökön közölte, hogy az ország 278 millió kínai jüan (38,7 millió dollár) értékben hajtott végre pénzügyi műveleteket az idei év májusa és júliusa között. Ez a külkereskedelmének 10%-át teszi ki ebben az időszakban.

“A BANÁN-, CINK- ÉS FAIPARI EXPORTŐRÖK JÜANBAN BONYOLÍTJÁK TRANZAKCIÓKAT, VALAMINT A JÁRMŰVEK ÉS BERUHÁZÁSI JAVAK IMPORTŐREI IS” – MONDTA MONTENEGRO EGY LA PAZBAN TARTOTT SAJTÓTÁJÉKOZTATÓN, HOZZÁTÉVE, HOGY AZ ALTERNATÍV VALUTÁK ARÁNYA IDŐVEL VÁRHATÓAN NÖVEKEDNI FOG.

Az importőrök és exportőrök február óta kereskedhetnek jüanban, március óta pedig orosz rubelben a Banco Unionon, egy bolíviai állami tulajdonú hitelezőn keresztül – közölték a Reuters által idézett banki tisztviselők.

A Banco Union és az orosz Gazprombank közötti tranzakciók megkönnyítik “az orosz vállalatok munkáját a piacon” a Nyugat által Moszkvára 2022 óta kiszabott gazdasági szankciók ellenére – idézte Mihail Legyenyev bolíviai orosz nagykövetet a hírügynökség.

Bolívia követte a térség más államait, leginkább Brazíliát és Argentínát, amelyek az utóbbi időben alternatív valuták felé fordultak külkereskedelmükben.

Bolívia súlyos dollárhiányt tapasztalt, amit részben az ország számára kulcsfontosságú exportcikknek számító földgáztermelés visszaesése váltott ki. A hiány február óta jelentős hatással van az ország gazdaságára.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató