2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

178 homoszexuális katona kap jóvátételt a német államtól

78 homoszexuális katona kap jóvátételt Németországban a két évvel ezelőtt elfogadott törvény értelmében – írja az NBC.



A német védelmi minisztérium közleménye szerint a törvény bevezetése óta 178-an kérték a kompenzációt, és bár több jelentkezőt vártak, úgy vélik, hogy a törvény elérte a célját. A törvény értelmében olyan emberek jelentkezhettek anyagi kárpótlásért, akiket korábban a katonaság kötelékében a nemi identitásuk vagy szexuális orientációjuk miatt diszkrimináltak vagy zaklattak.

Mindezidáig mintegy 400 ezer eurót (155 millió forintot) fizettek ki jóvátétel gyanánt.

A törvényt azután fogadták el, hogy a minisztérium felkérésére felmérés született a hadseregben tapasztalható szisztematikus diszkriminációról egészen 1955-től a 21. század elejéig.

A német hadsereg 2000-ig “biztonsági kockázatként” tekintett az LMBTQ katonákra, amelynek következményeként számos ott szolgálótól megtagadták az előléptetést, leszerelésre kényszerítették, vagy akár hadbíróság elé idézték. Több mint két évtizednek kellett eltelnie, hogy törvény szülessen a jóvátételről.

A védelmi minisztérium keddi jelentésében azt írta, hogy “az érintett katonák és a Bundeswehr közötti megbékélést nem lehet kizárólag a sikeres rehabilitációs eljárások és az ezzel kapcsolatos kifizetések számával mérni”. Hangsúlyozták, hogy emellett “az egyéni, elismerő kommunikáció és a bajtársias odafigyelés is ugyanúgy hozzátartozik ehhez, mint annak elismerése, hogy igazságtalanságot követtek el az érintettekkel szemben a múltban”.

A jelképes kompenzációra 2026 júliusáig van lehetőségük az érintetteknek jelentkezni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató