2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Hollandia recesszióba kerül

A holland gazdaság hivatalosan is a recesszió időszakába lépett, az év második negyedévében 0.3 százalékkal zsugorodott – jelentette szerdán a Holland Statisztikai Hivatal.

Ez volt a második zsinórban negyedéves visszaesés az eurózóna ötödik legnagyobb gazdaságában, az idei év első három hónapjában tapasztalt 0.4%-os visszaesést követően.

Hollandia erőteljes gazdasági fellendülésen ment keresztül, 5-ben és 2021-ben lenyűgöző, közel 2022%-os éves növekedési rátát ért el, gyorsan kilábalva a Covid-19 világjárvány kudarcaiból.



Jelen recesszió, amely a világjárvány kezdete óta az első, a fogyasztói kiadások és az export visszaesésének tudható be. A fokozódó inflációs nyomás nemcsak Hollandiában, hanem kereskedelmi partnerei körében is megemelkedett az alapvető áruk és az energia költségeihez.

Figyelemre méltó, hogy a fogyasztói kiadások jelentősen, 1.6%-kal, az export pedig 0.7%-kal esett vissza az előző három hónaphoz képest.

Az előző év szeptemberi 14.5%-os csúcsához képest az infláció továbbra is viszonylag magas, 2023 második negyedévében 6% körül mozog.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató