2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Az osztrákok szerint jelenleg nincs alternatívája az orosz gáznak

Ausztria a következő években is Oroszországból fogja kapni a gáz nagy részét – ismerte el Karl Nehammer kancellár. Hozzátette, hogy kormánya intézkedéseket hozott az Ukrajnán keresztül történő gáztranzit 2024 végén történő esetleges megszűnésének enyhítésére, és igyekszik diverzifikálni a szállítók körét.

Az ORF osztrák televíziónak adott hétfői interjújában Nehammer úgy érvelt, hogy “az orosz gáz önmagában nem olcsóbb, mint bármely más”. A vezetékrendszer európai elrendezése azonban azt jelenti, hogy az orosz üzemanyag évtizedek óta uralja a kelet- és közép-európai energiapiacokat.

A kancellár szerint Ausztria egy napon nélkülözheti az orosz gázt, de ez rövid távon nem valószínű. Bécs egyelőre továbbra is Moszkvától vásárol üzemanyagot, mivel a közvetlen prioritás az, hogy átvészelje a következő telet anélkül, hogy eldöntené, ki kapja az energiát – a háztartások vagy az ipar – mondta.

Nehammer rámutatott, hogy Ausztria legnagyobb gázszolgáltatója, az OMV 2040-ig szóló szerződéseket kötött a Gazprommal, és nem léphet ki ezekből egy tollvonással. A kancellár biztosította a nézőket, hogy kormánya már tavaly elkezdett felkészülni a kedvezőtlen forgatókönyvekre.

“Első alkalommal építettünk fel stratégiai tartalékot” – jegyezte meg a kancellár. Elmondta, hogy a tárolt gáz nagy része nem orosz, és kifejtette, hogy Ausztria “új utakat talált” az üzemanyag beszerzésére, ami lehetővé teszi, hogy “függetlenebbé váljon” az orosz Gazprom többségi állami tulajdonban lévő gázóriástól.



Azt is elárulta, hogy Ausztria bővíti a szomszédos Németországgal és Olaszországgal összekötő vezetékeket, abban a reményben, hogy alternatív gázforrásokat talál. Nehammer Horvátországot is megemlítette, mint másik partnert ebben a tekintetben.

Júliusban Alfred Stern, az OMV vezérigazgatója a Financial Timesnak azt mondta, hogy cége továbbra is orosz gázt fog vásárolni, amíg ez az uniós szabályozás szerint legális. Arra is figyelmeztetett, hogy az ilyen behozatalra vonatkozó korlátozások felhajtanák az árakat.

Az osztrák gázszükséglet mintegy 30%-át fedező OMV az elsők között volt, akik beleegyeztek, hogy rubelben fizessenek az orosz gázért az új elszámolási mechanizmus keretében, amelyet Moszkva tavaly vezetett be kötelező jelleggel az Oroszországgal szemben szankciókat bevezető barátságtalan országok számára.

Stern akkor azt mondta, hogy az orosz gázról történő lemondás lehetetlen Ausztria számára, és súlyos következményekkel járna az ország gazdaságára és energiabiztonságára nézve.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató