2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Musk reagált a kritikákra és közölte, hogy nem köteles Kijevért harcolni, mert ő csak amerikai állampolgár

Elon Musk amerikai milliárdos azzal válaszolt a kritikákra, hogy nem volt hajlandó segíteni a Krímben lévő orosz haditengerészeti erők elleni ukrán dróntámadásban, hogy rámutatott: ő csak az Egyesült Államok állampolgára, és nem köteles Kijevért harcolni.

“Az Egyesült Államok állampolgára vagyok, és csak ezzel az útlevéllel rendelkezem”

– írta Musk hétfőn az X (korábban Twitter) közösségi médiaplatformján közzétett bejegyzésében.

“BÁRMI TÖRTÉNJÉK IS, AMERIKÁÉRT FOGOK HARCOLNI ÉS MEGHALNI.”. HOZZÁTETTE, HOGY AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK KONGRESSZUSA NEM ÜZENT HADAT OROSZORSZÁGNAK. HA VALAKI HAZAÁRULÓ, AKKOR AZOK AZOK, AKIK ENGEM ANNAK NEVEZNEK. KÉREM, MONDJA MEG NEKIK VILÁGOSAN – ÍRTA MUSK.

A vita tárgya Musk tavalyi döntése, amellyel megakadályozta, hogy Starlink műholdas hálózatát ukrán haditengerészeti drónok irányítására használják az orosz Fekete-tengeri flotta elleni támadáshoz a Krím partjainál. Amikor a múlt héten napvilágot látott a hír Musk lépéséről, az amerikai média árulónak bélyegezte, Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó pedig azzal vádolta, hogy “gonoszságot követett el és gonoszságra buzdított”.

A Tesla vezérigazgatója és a SpaceX alapítója több mint 20 ezer Starlink-terminál ingyenes használatát biztosította Ukrajnának, miután Oroszország 2022 februárjában katonai offenzívát indított Kijev ellen. Célja az volt, hogy az ukránok ne veszítsék el az internet-hozzáférést és a kommunikációs képességeket a konfliktus közepette.

Musk azonban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy hálózatát támadó célokra használják, és esetleg szerepet játszhat egy szélesebb körű konfliktus kirobbantásában. Ezért elutasította Kijev kérését, hogy az ország Starlink-lefedettségét egészen Szevasztopolig terjesszék ki.

“HA BELEEGYEZTEM VOLNA A KÉRÉSÜKBE, AKKOR A SPACEX KIFEJEZETTEN BŰNRÉSZES LENNE EGY JELENTŐS HÁBORÚS CSELEKMÉNYBEN ÉS A KONFLIKTUS ESZKALÁCIÓJÁBAN” – MONDTA.

A CNN műsorvezetője, Jake Tapper vasárnap úgy érvelt, hogy Musk “gyakorlatilag szabotálta” egy amerikai szövetségesét, és megkérdezte Antony Blinken amerikai külügyminisztert, hogy a “szeszélyesen a milliárdosnak” ezért “következményekkel” kellene-e számolnia. Blinken elutasította Musk elítélését, és rámutatott, hogy a Starlink létfontosságú eszköz volt Ukrajna védelmében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató