2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Lezárták a Margit-híd felét: Elegünk van, Orbán takarodj!

Közel kétezer tüntető foglalta el a Margit-hidat péntek délután, a rendőrök fél 6-ig két sávot zártak le, a Buda felől érkező forgalmat pedig már terelik. A 4-6-os villamos még közlekedik, a sínekről egyelőre lezavarják az embereket. A beszédekig még várni kell kicsit, addig a tömeg a jól megszokott rigmusokat skandálja: „Nincs tanár, nincs jövő”, „elegünk van”, „Orbán takarodj!”

„Elegünk van, elegünk van!” – kiabálják a tüntetők, akik megérkeztek a Margit hídra
 
„Pintér takarodj” és „Orbán takarodj”, „Elegünk van, elegünk van!” skandálással léptek a tüntetők a Margit hídra, a Budáról Pestre tartó autós sávot foglalták el. „Szabad ország, szabad oktatás” – kiabálja megafonba egy lány, majd hozzáteszi, „elég gyászos volt”. A híd Pest felé haladó kanyarodósávját is lezárták, az autók ritmusra dudálnak a tüntetőkkel. Buda felé, illetve busszal-villamossal viszont lehet közlekedni a hídon.

Péntek délután fél 5-től hirdetett tüntetést és hídfoglalást több, a közoktatás helyzetének javításáért küzdő szervezet.

Több hídfoglalást és kevesebb beszédet ígértek előzetesen.

Szeptember elsején már tartottak egy felkészítő demonstrációt, ahol azonban mégis inkább rengeteg beszéd volt, a hátsó sorokban rezignáltan üldögélő diákokkal.

Ahogy akkor, most is az Egységes Diákfront a főszervezője az eseménynek, társszervezőként azonban részt vesz az ADOM Diákmozgalom, a Fridays For Future, akik estére klímatüntetést is hirdettek, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Civil Bázis is.

A tiltakozók reményvesztettségét illusztrálja, hogy míg a tavaly szeptemberi diáktüntetésre több mint 25 ezren jelezték a részvételi szándékukat, a pénteki demonstrációra 6300 visszajelzés érkezett.

 

 

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató