2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

A lengyelek megállapították: tavaly ukrán rakéta csapódott az ország területére, amely megölt 2 embert

Lengyel nyomozók úgy vélik, hogy tavaly egy ukrán S-300-as rakéta zuhant le Lengyelországban.

Egy lengyel vizsgálat megállapította, hogy egy orosz gyártmányú ukrán Sz-300-as légvédelmi rakéta 2022. november 15-én Lengyelország területére zuhant, és két földműves halálát okozta.

Erről a Rzeczpospolita című lap számolt be forrásokra hivatkozva.



A sajtóorgánum azt írja, hogy Ukrajna nem bocsátott Lengyelország rendelkezésére semmilyen anyagot a vizsgálathoz, de a nyomozók kizárták, hogy az Orosz Föderáció által kilőtt rakétáról van szó. Ennek a rakétának 75-90 kilométeres a hatótávolsága, és az orosz állások túl messze voltak az adott időpontban. Fehéroroszországból sem lőhették ki.

Hivatalosan Lengyelország megerősíti a vizsgálat előzetes eredményeinek kézhezvételét, de nem számol be róluk. Most jogsegélykérelmet küldtek Ukrajnának, a lengyelek várják a választ.

Azon a november 15-i napon Nyugat-Ukrajna, különösen Lviv régió orosz tűz alatt állt. Az Ukrajnából indított rakétaelhárító rakétákat párban indították (a hatékonyság növelése érdekében) - az egyik eltalálta a célt, a másik "üresen" repült tovább.

Ilyen helyzetben az "üres" rakétának el kellett volna indítania az önmegsemmisítési folyamatot, de ez valamiért nem történt meg...

Lengyelország két halálos áldozatról és egy megsemmisült traktorról számolt be az ukrán határon történt robbanás után.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató