2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Norvég kutatók megerősítették, hogy négy robbanás is történt tavaly az Északi Áramlatnál

Norvég kutatók most először találtak szeizmikus bizonyítékot arra, hogy négy robbanás is történt az Északi Áramlat vezeték tavaly szeptemberi felrobbantásakor, tudta meg a Guardian.

Eddig is szó volt arról, hogy kettőnél több robbanás történhetett, de bizonyítékot csak most találtak rá. Eszerint a további robbanások a dán balti szigettől, Bornholmtól északkeletre történtek, körülbelül hét másodperccel és 16 másodperccel a korábban ismert két detonáció után. A kutatók észak-európai és németországi szeizmikus állomásokról, köztük a Svéd Nemzeti Szeizmikus Hálózattól és a bornholmi dán állomásoktól származó információk komplex elemzésével jutottak erre a következtetésre.

A Norsar kutatói 2022. szeptember 26-án, nem sokkal a első két robbanás után két egyértelmű szeizmikus eseményt azonosítottak.

Az első, az Északi Áramlat 2-n 02:03:24-kor, a második pedig az Északi Áramlat 1-en 19:03:50-kor történt. A norvég szeizmológusok szerint azonban még kiderülhet, hogy ennél is több robbanás történt.

Augusztusban számoltunk be arról, hogy a Der Spiegel német lap és a ZDF közszolgálati műsorszolgáltató közös oknyomozó cikke szerint minden bizonyíték arra mutat, hogy Kijev áll a robbantás mögött.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató