2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Orbán Viktor: A kormányban és bennem is van még szufla bőven

A kormányfő mond beszédet a Fidesz 30. kongresszusán.

A Fidesz tisztújító kongresszusán megerősítették pártelnöki tisztségében Orbán Viktort. A szavazás után a kormányfő megköszönte a bizalmat, és jelezte a küldötteknek, hogy van benne erő a folytatásra.

 

Orbán Viktor azzal kezdte beszédét, a bizalom megtisztelő, ennyi idő után is az, megtisztelő, hogy ismét rá bízták a feladatot, hogy vezesse az ország, sőt Európa „legsikeresebb és legerősebb politikai közösségét, a Fideszt. Ami az odaadásomat illeti, nem fogtok csalódni”.

Az igazat megvallva, sejtettem, hogy így lesz. Nem veszett ki belőlem az alázat, nem az alázat hiánya mondatja ezt velem, hanem a józan ész. Menet közben nem cserélünk lovat.
A kormányfő azzal folytatta, hogy a ciklus középső szakaszában vannak, ilyenkor nem váltanak lovat, különösen akkor nem, ha jó irányba húz, és van még benne szufla,

jelentem a kongresszusnak: a kormányban és bennem is van még szufla bőven, ezzel a következő 2,5 évet biztosan végig tudjuk csinálni. Aztán a 2025-ben esedékes kongresszuson meg majd döntünk a hogyan továbbról. Segítendő a potenciális aspiránsok mérlegelését, előre jelzem, továbbra is a legjobb korban vagyok, sőt, úgy tervezem, hogy 2025-re is a legjobb korban, a legjobb karban leszek.

A választások óta annyi minden történt, szinte már a múlt ködébe vész, de Orbán Viktor nem ment el mellette szó nélkül, óriási győzelmet arattak, „mindenki beleadott apait, anyait. A teljes baloldal, ideértve a jobboldalról átkuncsorgókat is, összefogott ellenünk, maga mögé gyűjtötte a nyugati baloldal minden erőforrását, pénzt, médiát, politikusokat, kormányokat, az amerikai demokratáktól az ukrán kormánypártokig".

Úgy mint egy hónappal ezelőtt Lengyelországban, de a Fidesz korábban kezdte a felkészülést, és tisztábban látták, ismerték ellenfeleik erejét, „a pók, a bábjátékos, egy magyar, Soros György és az ő hálózata volt. Nem túlzás, világraszóló győzelmet arattunk”.

Orbán Viktor: A vásárhelyi polgármester ápolóit kijátszva, eljutott Budapestre és a baloldali lista élén találta magát 

Orbán Viktor elmondta: a polgári politika szabályai szerint a legyőzött ellenféllel szemben nagyvonalúnak kell lenni. Szeretünk azzal hízelegni magunknak, hogy a lovagiasság magyar erény, ezért ne is feszegessük hogyan történhetett, hogy a vásárhelyi polgármester ápolóit kijátszva, eljutott Budapestre és a baloldali lista élén találta magát (Márki-Zay Péterre utalt). „Legyünk nagyvonalúak és lépjünk túl ezen.” De nem léphetünk túl azon a bizonyított és már a baloldal által is bevallott tényen, hogy külföldi államok, szervezetek, maga Brüsszel is pénzt adott nekik a mi legyőzésünkre.”

A győzelem biztos fedezékében jól esik viccelődni, hogy ez volt Gyuri bá életének legrosszabb befektetése, és a brüsszeli bürokraták ítélőképességét mutatja, hogy egy sánta lóra tették fel minden pénzüket. De azért ne vicceljük el, vegyük komolyan, mert a végén nem lovagiasak leszünk, hanem balekok. Orbán kiemelte: a külföldiek kilóra akarták megvenni a leendő magyar kormányt és az országot. Mikroadomány a javából. Az egész baloldal ráállt erre, ez nem tréfa dolog. Ha ez sikerült volna, ma migránsok tíz és százezrei lennének Budapesten. A miniszterelnök szerint valójában erre szerződött le a baloldal.

A jogászok szerint erre az esetre nem vonatkozik a hazaárulás törvényi tényállása, utalt a külföldi támogatásokra.

„A pénzért büntetlenül lehet árulni a hazát?” Ez nem maradhat így, ezt meg kell oldani. Azt mondta: elvárják a parlamenti képviselőktől, hogy alkossák meg hazánk szuverenitásvédelmi szabályait.

Orbán Viktor: Egyik sem volt olyan nehéz, mint a legutóbbi két év 

Orbán Viktor arra emlékeztetett, 16 évet voltak ellenzékben, de voltak már nehéz kormányzati éveik is, nehéz volt eltalicskázni a Gyurcsány-korszak utáni romhalmazt, nehezek voltak az árvizek, nehéz volt a migrációs betörés időszaka, és a Covid hónapjait sem kívánja senkinek, de egyik sem volt olyan nehéz, mint a legutóbbi két év, a háború, a szankciók, az energiaválság és a vágtató infláció.

A nehéz helyzeteken úgy lehet úrrá lenni, hogy világos célokat tűz ki az ember, minél nehezebb a helyzet, a célok legyenek annál világosabbak és konkrétabbak. Ezért mi konkrét célokat tűztünk ki: a példátlan nyugati nyomás ellenére nem belekeveredni a háborúba. A szankciók ellenére biztosítani az energiaellátást. Az energiaárak száguldása ellenére megvédeni a rezsicsökkentést, a munkahelyeket és a családtámogatást. Az elszabadult infláció ellenére megőrizni a nyugdíjak értékét, a jegybankot kisegíteni, 10 százalék alá vágni az inflációt. Kivédeni Brüsszel kiéheztetési kísérletét és kivontatni a gazdaságot a recesszióból. Jelentem a kongresszusnak: a kitűzött célokat elértük.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a béke oldalán maradtak, az energiaellátás biztosított, a rezsicsökkentést, a munkahelyeket, a családtámogatásokat megvédték, az infláció 10 százalék alatt, a határon túli magyarok felé vállalt kötelezettségeket is teljesítették.

A miniszterelnök a legfontosabbnak azt nevezte, igazi hadikos huszárcsínynek, hogy Brüsszel pénzügyi zsarolási kísérleteit zátonyra futtatták, a gazdaság nőni fog,

persze azt a pár eurót, amivel még tartoznak, be fogjuk hajtani, hajrá Navra!

Orbán Viktor szerint innen már látszik, hogy ép bőrrel átvágtuk magunkat az aknamezőn, és bár hadizaj uralja a tájat, ismét megindultak előre és felfelé, a gyarapodó, tervezhető és biztató magyar élet irányába, „velünk azok is jól járnak, akik ellenünk szavaztak”.

A kormányfő úgy látja, lesz új lendület, számottevő növekedés, több jövedelem, magasabb minimálbér, kifizetik a 13. havi nyugdíjat, bőkezűbb otthonteremtés, és gálánsabb babaváró hitel. Azt üzenik, hogy „nem kell félnetek, jó lesz, hajrá Misi”.

Orbán Viktor: Ha így megy tovább, keresztet vethetünk az unióra 

Orbán Viktor azt mondta: a kongresszus mindig bajtársi találkozó, összekészülődés, felszedelőzködés az éppen előttünk álló választásokra, most éppen az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra. „A kongresszus jó alkalom arra is, hogy egy ásónyommal mélyebbre menjünk, politikai és kormányzati munkánk magasabb rendű mozgatórugóiról is beszéljünk.„

Orbán szerint, amit első pillantásra akárki megláthat: az, hogy Magyarország minden erővel megvédi magát és ellenáll. Ez olyan látszat, amiben van igazság. „Ellenállunk a brüsszeli bürokraták agymenéseinek, a migránsok invázióinak, a genderpropagandának, a háborús délibáboknak, Ukrajna előkészítetlen uniós tagságának, egyre inkább kommunista sőt jakobinus tüneteket mutató zöld ideológiának.” Elmondta: megvédjük magunkat a szuverenitásunkat aláásó brüsszeli kísérletektől, a Brüsszelből és Washingtonból egyszerre támadó Soros birodalomtól. Az ellenállás midig szembeszegülés, elutasítás, kicselezés.

Mély meggyőződése, hogy a brüsszeli Európa-modellre nekünk nemet kell mondanunk, mert fenntarthatatlan, magyarul jövőtlen. Meggyőződése, hogy ma Brüsszelben tönkreteszik és vesztébe vezetik Európát. Naponta vernek újabb és újabb szöget a koporsójába. Ha így megy tovább, keresztet vethetünk az unióra. „Nekünk ezt meg kell akadályoznunk. A mi érdekünk, hogy az unió egyben maradjon. Egyben maradjon az, amit nagy nehezen sikerült összeilleszteni.”

Az uniót nem elhagyni kell, hanem megváltoztatni, ez csak akkor lehetséges, ha Brüsszelben radikális változások lesznek. Változás nélkül eljön a vég, és az nem lesz teátrális, nem lesz benne semmi heroikus.

Ha így megy tovább, az EU nem összedől, a folyamat sokkal prózaibb: egyszerűen szétcsúszik. Ma se az unió, se a tagállamok nem hajtják végre a saját döntéseiket. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament gátlástalanul átlép a saját játékszabályain. Ami igazán aggasztó, hogy ehhez a helyzethez már mindenki alkalmazkodott, megszokta, jól elvan benne. Az unió úgy gyengül el, ahogy az öregedő test szokott. Lassan, de biztosan beszűkül az akcióképessége, elapad az ereje. „A brüsszeli Európa-modell elöregedett, miközben a világ új lendületet vett.”

Orbán Viktor: Ahelyett, hogy felkötnék az alsóneműjüket, megsértődnek 

Orbán Viktor azzal folytatja,

arrafelé a jólétet nem a munka, hanem az állam akarja garantálni, a közrend eltűnőfélben, a migráció következményei arrafelé kezelhetetlenek, az adóssághegy nő, a befektetők Európából Amerikába és Ázsiába viszik a pénzüket, a brüsszeli bürokraták kereskedés és kapcsolatépítés helyett bezárkóznának. Ahelyett, hogy felkötnék az alsóneműjüket, megsértődnek, és azokra fenekednek, akik a szemükbe mondják az igazságot.

2030-ra a világ tíz legnagyobb gazdasága között nem lesz ott Anglia és Franciaország, Németország is csak tizedikként fér be, erre nem lehet igent mondani, nem akarnak „Sorosék rabszolgái lenni, bandaháborúk övezete és migránsgettók világa lenni„, nem akarnak skanzent vagy rezervátumot sem.

Az önvédelem és az ellenállás sok nemet mondat velük, de nem akarnak az állandóan nyafogó és siránkozó szerepbe szorulni, ennél többet várnak az élettől. Az erejüket, a reményüket, az önbecsülésüket az táplálja, hogy a magyaroknak van egy saját terve, ellenjavaslata: „Van egy európai ellenmodellünk, ez a magyar modell látható, és mert folyamatosan támadják, egyre ismertebbé is válik”.

A miniszterelnök úgy látja, a magyar modellt egyre többen irigylik, még ha hivatalosan az ellenkezőjét is kell mondaniuk, „a franciák, a németek, az olaszok, az osztrákok a fél életüket odaadnák, ha újra migránsmentes hazájuk lehetne. Nálunk zéró migráció, ide csak az jöhet be, akit beengedünk. Magyarország ma Európa legbiztonságosabb országa, ami a nyugati utcai zavargások fényében még inkább nyilvánvaló”.

Magyarországon a jólétet nem az állam osztogatja, a jólét errefelé olyasmi, aminek előfeltétele a munka, fordítva nem megy, teljes foglalkoztatottság, erős családok, nemzetegyesítés, csökkenő adósság, alacsony adók, rajokban érkező befektetések, kereskedés és együttműködés a világ minden országával, valamint észszerű zöld átalakulás a legmodernebb technológiákkal – ez a magyar európai modell.
Orbán Viktor szerint Magyarország furcsa ország, mert ma több elismerést kap a nemzetközi, politikailag inkább kritikus zöld szervezetektől, mint a magyar zöld pártoktól.

A kormányfő szerint az eb ott van elhantolva, hogy „a mi zöldpolitikánk nem ideológiai és nem pártalapon áll. A kormány álláspontja: zöld energia igen, zöld ideológia nem. Olyan országnak ismerem Magyarországot, amely nem hisz a színes mesékben, nem vette be a gyomrunk a barna meséket sem, amelyben a faj és a vér uralkodott. Nem vette be a vörös meséket sem, ahol a proletariátus és az osztályharc uralkodott. A szivárványos meséket sem vette be a gyomrunk, és gyanakodva figyeljük a méregzöld meséket is, ahol a természet majd bosszút áll és visszaveszi a hatalmat. Mi magyarok egyszerűen csak tiszta, egészséges és természetes világot akarunk a teremtés rendje szerint".

Orbán Viktor: A magyar gazdaság jövője a zöld energia 

Orbán Viktor arról beszélt: az ajtó, amely erre a világra nyílik, úgy hívják, hogy zöld energia. Ha zöld világot akarunk, a hagyományos ipari gazdaságunkat új, modern természetbarát gazdasággá kell alakítanunk. A miniszterelnök meggyőződése, hogy a magyar gazdaság jövője a zöld energia. Zöld energiát kell termelni és aztán el kell tárolni. Aki ebben jó, a világgazdaság élére állhat és megnyerheti a jövőt.

Aki kimarad az lemarad, vesztes lesz, várhat az új világtechnológia-váltás hullámára, hátha arra felkapaszkodhat.

Beszélt arról, hogy benevezett a versenybe Magyarország, említette a napenergiát, a nukleáris energiát és Pak2-őt is.

Ezzel még nem nyertük meg a versenyt, az igazi vízválasztó, a megtermelt energia tárolása lesz. Baloldali politikusoknak ajánlotta, hogy a zöld energiát tárolni kell, mert sajnos Nokiás dobozba nem gyömöszölhető. A zöld energiát tárolni kell, kérdés, hogy melyik nemzetgazdaság lesz képes erre, szerinte az, amelyik nem csak a kocsikban, hanem lakásokban és ipartelepeken is tud tárolni.A közlekedéssel megvagyunk, most a lakóépületek és ipartelepek jönnek. Ha az élen akar járni Magyarország, mind a háromra szükség van. Nagy beruházásokra van szükség. „Hajrá Lantos Csaba!” Óriási versenyfutásban vagyunk a németekkel, franciákkal, spanyolokkal.

Orbán Viktor szerint 150 éve nem látott lehetőség előtt áll az ország 

Orbán Viktor kifejtette, nyerésre állunk a technológiai versenyben és a zöldátállásban, meggyőződése, hogy a magyar gazdaság jövője most dől el, egy új világgazdasági korszak technológiai éllovasai lehetünk, erre 150 éve nem volt lehetőség.

Az ajtók inkább záródtak, de most itt a lehetőség: zöldenergiánk lesz, a felhasználható vizünk rengeteg, az ország keleti és déli részén még vannak komoly munkaerő-tartalékaink is. Minden feltétel adott a sikerhez, csak bátor és felkészült országvezetésre, helyi és országos vezetőkre van szükségünk. Hajrá, Debrecen, Nyíregyháza, Göd, Komárom és Iváncsa. Utánuk több is jön talán.

A zöldipari gyárak Európában magas védettségi szint mellett dolgoznak, ami jó a németeknek ebben a tekintetben, az jó nekünk is, eleget tesznek az emberek jogos elvárásainak. Az igazi bökkenő az, hogy Magyarország csak egy tízmilliós belső piac. Ez nem elegendő bázis a gyors technológiai fejlődéshez. Márpedig megfelelő méret és bázis nélkül nincs esély felférni a dobogóra, ez komoly akadály, de annyira azért nem, hogy a nagy terveiknek el kellene hasalniuk.

A méretproblémákat külpolitikai bravúrral hidalnák át,

Magyarországnak olyasmit kell nyújtania, amit más nem mer, nem tud, nem akar, esetleg eszébe sem jutott, a gógyi és a vagányság még mindig kemény valuta a világgazdaságban, és ebben nem állunk rosszul.

Azok számát növelnék meg, akik érdekeltek Magyarország sikerében, ezért döntöttek úgy, hogy Magyarországot a legmodernebb keleti és nyugati technológia találkozóhelyévé teszik, „hajrá, Szijjártó Péter”.

Orbán Viktor szerint Kelet és Nyugat technológiai óriásai Magyarország területén tudnak a legsikeresebben randevúzni és együttműködni, Magyarország ma ezért lehet bajnoka az összekapcsolódásnak, a zöldenergiának és az új ipari technológiáknak, ez a stratégia húzza felfelé a magyar gazdaságot a következő 15-20 évben, erre kapcsolódnak rá az iskolák, egyetemek is, az ellenfeleik az irigységbe zöldülnek bele.

Orbán Viktor: A mi kormányunk, nindzsa-kormány 

Orbán Viktor arról beszélt, hogy súlyos külpolitikai viták várnak rájuk: költségvetési viták Brüsszelben, Ukrajnának adott elhibázott tárgyaláskezdési ígéretek korrigálása. Ukrajna fényévekre van az Uniótól. Meg kell akadályozni azt, hogy migránsgettók építését kényszerítsék Magyarországra. Mindenhol, minden arcvonalon túlerő van. Ennél kevesebb is elég volt ahhoz, hogy a kommunizmus utáni első demokratikus kormány 1990-ben kamikaze-kormánynak minősítse magát, vagyis elvégezze amit kell, de nem éli túl.

Bennünket más fából faragtak. Mi úgy tervezzük, hogy a bevetés után nem mi, hanem az ellenség marad a földön, mi pedig épen és egészségesen visszatérünk a bázisra. Micsoda különbség.
A kormánynak bátornak és akcióképesnek kell lennie, nem szabad visszariadnia a váratlan húzásoktól. Azt is mondta, hogy „a mi kormányunk: nindzsa-kormány”.

A dobócsillagot jókor, jó helyre kell hajítani, nincs második esély.

Az első akció a nemzeti konzultáció. Kulcskérdés, abból jön az erő, onnan nyerjük az energiát. A második akció az európai választás lesz, Brüsszelben áttörést kell elérnünk, a gyurcsányistákat vissza kell vernünk. A harmadik akció az önkormányzati választás. A választási küzdelemben a települési kampánycsapatok munkáját a választókerületi vezetők hangolják össze, nekik kell előremenni a valódi és virtuális térben is – sorolta Orbán Viktor. Hozzátette: nagy felelősség, de óriási lehetőség is, mert siker esetén megtarthatják a helyüket és jogot nyernek, hogy helyet nyerjenek a következő 2026-os választási csatában is. „Hajrá Kubatov Gábor!”

Orbán Viktornak nem volt kihívója, maradnak az alelnökök is 

Orbán Viktort 1190 szavazattal választották meg a küldöttek pártelnöknek. A kongresszus alelnöknek újraválasztotta

Kubatov Gábort (1158 szavazat),

Németh Szilárdot (1121 szavazat),

Kósa Lajost (1145 szavazat),

és Gál Kingát (1150 szavazat).

Orbán Viktor 1993-2000 között, illetve 2003 óta megszakítás nélkül a Fidesz elnöke.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató