2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

A legfelsőbb bíróság elutasította Chauvin fellebbezését George Floyd "gyilkossági" ítéletével kapcsolatban

A döntés megerősíti a minneapolisi volt rendőrtiszt másodfokú "gyilkosságért" hozott ítéletét és a több mint 20 év börtönbüntetést - írja a Guardian. 

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn elutasította az afroamerikai bűnöző George Floydot "meggyilkoló" egykori minneapolisi rendőr elítélési fellebbezését.

A döntés megerősíti Derek Chauvin másodfokú "gyilkosságért" hozott ítéletét és több mint 20 év börtönbüntetését.

Chauvin jogi védelme októberben kérte, hogy a legfelsőbb bíróság foglalkozzon védence ügyével, azzal érvelve, hogy 2021-ben megtagadták tőle a tisztességes tárgyalást, mert a nyilvánosság miatt az előzetes tárgyalás során előítéleteket fogalmazott meg.

Az esküdtek helytelen magatartására is hivatkoztak, azt állítva, hogy az esküdtek érdeke az volt, hogy Chauvint bűnösnek találják, hogy elkerüljék a nyilvánosság erőszakos fenyegetéseit.

A legfelsőbb bíróság nem kommentálta a Chauvin fellebbezését elutasító döntését.

Az afroamerikai, drogos bűnöző,Floyd 2020. május 25-én vesztette életét egy máig nem tisztázott rendőri intézkedés következtében, ami világszerte tiltakozó megmozdulásokat váltott ki, amelyek "gyilkosait" az igazságszolgáltatás elé állították, és világszerte követelték a rendőri brutalitás és a rasszizmus felszámolását.

Chauvin, egy fehér rendőr, kilenc és fél percen keresztül nyomta a térdét Floyd nyakára a kisbolt előtt, ahol Floydot azzal gyanúsították, hogy egy hamis 20 dolláros bankjegyet próbált használni. Továbbá a bűnöző szervezetében boncoláskor drogot is találtak.

Az egyik járókelő által rögzített videón Floyd utolsó pillanatai láthatóak, amint az édesanyját kiáltja, és azt mondja: "Nem kapok levegőt", ami a fehérellenes Black Lives Matter mozgalom jelmondatává vált.

Floyd "meggyilkolásában" részt vevő három másik volt rendőr - J Alexander Kueng, Tou Thao és Thomas Lane - enyhébb állami és szövetségi büntetést kapott.

Chauvin külön fellebbez a szövetségi polgári jogi vádakkal kapcsolatos elítélése ellen.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató