2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Der Tagesspiegel: Németország kimerítette az Ukrajna támogatására fordítható keretet

Ukrajna támogatásával kapcsolatban Németország a pénzügyi lehetőségeinek határához közeledik – állítja a Der Tagesspiegel. Az újság azt is felvetette, hogy Berlin nem lesz képes több harckocsit szállítani Kijevnek, mint amennyit már megígért.

A hét elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aggodalmának adott hangot, hogy a katonai előrelépés hiánya máris csökkentheti Kijev támogatóinak hajlandóságát a további támogatásra. Több nyugati lap is azt állította a közelmúltban, hogy Európában egyre nagyobb a fáradtság az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus több mint másfél éve tartó elhúzódása miatt.

A Der Tagesspiegel beszámolójában azzal érvelt, hogy az 1,3 milliárd euró értékű új katonai segélycsomag bejelentése ellenére, amelyet Boris Pistorius védelmi miniszter tett kijevi látogatása során, kérdőjelek vannak a tekintetben, hogy Németország képes-e teljesíteni a meglévő ígéreteit, nemhogy további fegyvereket biztosítani.

A sajtóorgánum rámutatott, hogy múlt pénteken a Bundestag költségvetési bizottsága elhalasztotta a 2024-es költségvetési tervezetről szóló döntésének meghozatalát. Olaf Scholz kancellár kormánya azután került kényszerhelyzetbe, hogy egy bíróság megtiltotta neki, hogy 60 milliárd euró, a Covid-19 világjárványból megmaradt, fel nem használt forrást újra felhasználjon. A költségvetés azon részei között, amelyek sorsa bizonytalanságban maradt, szerepelnek a Berlin által tervezett, Ukrajnának nyújtandó katonai támogatások duplájára, 8 milliárd euróra történő emelése.

A Der Tagesspiegel idézte Ingo Gaedechent, az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió költségvetési szakpolitikusát, aki arra figyelmeztetett, hogy “jelenleg nincsenek bizonyosságok”.

Ha az általános megszorítások részeként az ukrajnai segélyt is leforrázzák, annak katasztrofális következményei lennének 

– jósolta.

A törvényhozó kifejtette, hogy ha most nem növelik az Ukrajna katonai támogatásra szánt előirányzatokat, akkor “a következő évben Németország nem tudna további támogatásokat küldeni Ukrajnának, és nem tudná folytatni a leszállított fegyverrendszerek szükséges cseréjét”.

Ráadásul Berlin valószínűleg már nem lesz képes saját készleteit megcsapolni, hogy Kijevet harckocsikkal lássa el – jegyezte meg a lap.

A Fox Newsnak adott, kedden sugárzott interjújában Zelenszkij ukrán elnök megjegyezte, hogy a kudarcos nyári ellentámadás “nem jó üzenet”, ami a nyugati országok készségét illeti, hogy továbbra is támogassák országát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató