2024. május 09. - Gergely
EUR : 389.63
USD : 362.62
Időjárás ikon21°13°

"Óriási a karácsonyi terrortámadások kockázata" - figyelmeztet az EU

Kinek mit intézett a kormánya...

Egy magas rangú uniós tisztviselő szerint "óriási a terrortámadások kockázata az Európai Unióban" a következő ünnepi időszakban.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa szerint az Izrael és a Hamász közötti háború okozta társadalmi polarizáció növeli az erőszak kockázatát.

Megjegyzései néhány nappal azután hangzottak el, hogy Párizsban halálos késszúrást szenvedett egy turista.

Johansson elmondta, hogy az EU további 30 millió eurót bocsát rendelkezésre a biztonság növelésére.

Nem részletezte, hogy van-e olyan konkrét információ, amely a figyelmeztetéshez vezetett.

"Nemrég láttuk ezt Párizsban, de sajnos korábban is láttunk ilyet"

- tette hozzá az uniós belügyminiszterek találkozója előtt.

Hasonló figyelmeztetést adott ki Nancy Faeser német belügyminiszter is, aki újságíróknak azt mondta, hogy az EU-nak szoros figyelemmel kell kísérnie a fenyegetéseket és a propagandát, mivel fennáll az erőszakos iszlamista elkövetők "további érzelmiesítésének és radikalizálódásának nagy kockázata".

Számos európai országban megugrott a gyűlölet-bűncselekmények száma, mióta a Hamász fegyveresei izraeli közösségeket támadtak meg, és mintegy 1200 embert megöltek, sokakat pedig túszul ejtettek Gázában. Izrael gázai inváziója azóta több mint 15 000 ember halálát okozta a Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint.

Az uniós miniszterek azután ültek össze, hogy szombaton az Eiffel-torony közelében halálos támadás történt, amelyben egy 23 éves német turistát, Collin B-t halálra késeltek, barátnője és egy brit turista pedig megsebesült.

A fiatal német pár a támadás előtt ellátogatott a párizsi Disneylandbe, a Louvre-ba és szelfizett az Eiffel-torony előtt.

A rendőrség szerint a 26 éves francia gyanúsított, akit Armand R néven azonosítottak, és aki nem vallásos iráni családból származik, hűséget fogadott az Iszlám Állam csoportnak.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató