2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Szakonyi: menekülnek az országból a fiatalok, rosszabb a helyzet, mint 1956-ban

10 fiatalból csak 6 képzeli el biztosan a jövőjét Magyarországon - írja a komcsi ATV egy friss kutatásra hivatkozva.

A felmérés szerint a magyar fiatalok 57 százaléka külföldön képzeli el a jövőjét 10 év múlva, minden második pedig arról számolt be, hogy kevéssé jól, vagy kifejezetten rosszul érzi magát itthon. Az ország helyzetét 68 százalék inkább rossznak ítéli, mint jónak - teszik hozzá.

Szakonyi Péter ballibsi újságíró arról számolt be a Civil a pályán című szombati adásában, hogy az ő három gyermeke is elhagyta az országot, bár ketten már visszatértek. „Néhány évvel ezelőtt a gyerekeimmel úgy tudtam beszélni, hogy az idősebb fiam Londonból, a lányom Berlinből, a kisebbik fiam pedig Nizzából jelentkezett be a képernyőre, és egy szülőnek ez nagyon rossz, főleg akkor, amikor már jönnek az unokák, és jó esetben évente egyszer látjuk őket” – fogalmazott Szakonyi.

Az újságíró szerint sokkoló az adat, miszerint 10 fiatalból csak 6 képzeli el itthon a jövőjét. 

"Az a veszteség, ami az elmúlt  évben Magyarországot érte, hogy az elit, a tudós emberek jelentős része elhagyta az országot, az nagyobb vérveszteség, mint az 1956-os emigráció”

– vélekedett Szakonyi. 

Rangos Katalin szerint az a nehezen elviselhető távlati gondolat, hogy aki elmegy, az minőséget képvisel, mert bátrabb, vállalkozóbb, nyelvet beszél. „Nekik itt kéne teljesíteni, hogy itt jobb legyen” – fogalmazott. 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató