2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Az Európai Bizottság eljárást indított az X ellen

Jogi eljárást indított az Európai Bizottság az X (korábban Twitter) ellen. A céggel szemben több olyan gyanú merült fel, amely az európai uniós szabályok megsértését eredményezik, terroristagyanús tartalmak terjesztése miatt.

Nem kevés humorérzékről tanúbizonyságot téve az X-en jelentette be Thierry Breton belső piacért felelős biztos, hogy hivatalos eljárást indított annak felmérésére, hogy X megsérthette-e a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt (DSA) a kockázatkezeléssel, a tartalom moderálásával, az úgynevezett sötét mintákkal, a hirdetések átláthatóságával és a kutatók adathozzáférésével kapcsolatos területeken.

Az Európai Bizottság már lefolytatott egy előzetes vizsgálatot az X előző hónapokban benyújtott kockázatértékelési és átláthatósági jelentésével kapcsolatban, illetve kérdéseket is tettek fel. Ezek olyan illegális tartalmak terjesztésével kapcsolatosak, amelyek a Hamász Izrael elleni terrortámadásai függenek össze.

Az X elleni hivatalos eljárás mai megindítása egyértelművé teszi, hogy a DSA-val lejárt az az idő, amikor a nagy online platformok úgy viselkedtek, mintha túl nagyok lennének ahhoz, hogy törődjenek velük

– üzente Thierry Breton.

Ez az első hivatalos eljárás, amelyet a Bizottság indított az online platformok felelősségére vonatkozó első uniós szintű törvényre alapozva. Nehéz megítélni, hogy meddig tart az eljárás. "A vizsgálat időtartama számos tényezőtől függ, többek között az ügy összetettségétől, attól, hogy az érintett vállalat milyen mértékben működik együtt a Bizottsággal, valamint a védelemhez való jogának gyakorlásától" – áll a közleményben.

Ugyanakkor a hivatalos eljárás megindítása felhatalmazza a Bizottságot további végrehajtási lépések megtételére, például ideiglenes intézkedések meghozatalára. Az eljárás végén pedig pénzbüntetés kiszabására is lehetőség van, amely az érintett vállalat világméretű forgalmának hat százalékáig terjedhet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató